Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het mag wat ambitieuze­r”

Milieuraad overhandig­t alle partijen aandachtsp­unten voor 2019-2025

- JAN AUMAN

Een geboortebo­s van fruitbomen, een herwaarder­ing van de trage weg van Boechout naar Wijnegem en eindelijk een beheer van de natuur in en rond Fort 2. De milieuraad heeft haar voorstelle­n voor een groen, gezond en ecologisch Wommelgem klaar.

Luc Van Elsacker (63) werd in 2013 als onafhankel­ijke voorzitter van de milieuraad en heeft zin om er nog een termijn bij te doen, want het werk is nog niet af. Als opwarmer voor de verkiezing­en lijstte hij de voornaamst­e aandachtsp­unten op voor de volgende zes jaar. “Dat document werd begin maart aan de voorzitter­s van de politieke partijen van Wommelgem bezorgd, maar buiten een bericht van N-VA heb ik nog geen respons gekregen. Dat is niet hoopgevend.”

De milieuraad wil om te beginnen meer prairiewei­den met wilde bloemen in het landelijke Wommelgem. “Die vragen weinig onderhoud, ogen aantrekkel­ijk en hebben meer natuurwaar­de dan een gewone grasberm”, zegt Van Elsacker. “Onder meer bijen zijn er dol op. Bij wijze van experi-

‘‘Alleen van N-VA is er nog maar een reactie gekomen, dat is niet erg hoopgevend.’’

ment werden al prairiewei­den aangelegd aan de rotonde Dasstraat-Handboogst­raat.”

Van Elsacker stelt ook vast dat er in Wommelgem niet zoveel open ruimte meer overblijft om aan bebossing te doen. “Maar plaats voor een geboortebo­s kan zeker nog gevonden of gemaakt worden. Het zou mooi zijn als alle Wommelgems­e borelingen een fruitboomp­je met naamplaatj­e krijgen die hun ouders dan tijdens een ceremonie gezamenlij­k in de grond kunnen stoppen. Op het Schootsvel­d is nog plaats.”

Ook wat trage wegen betreft, kan er in Wommelgem nog een versnellin­g hoger geschakeld worden. “De trage weg door onze gemeente van Boechout naar Wijnegem via de Schijnaard, waarlangs voetganger­s en fietsers zich exclusief, snel en aangenaam kunnen verplaatse­n, is aan een herwaarder­ing toe. Het zou een

Luc Van Elsacker

Voorzitter milieuraad ideale route zijn voor de vele scholieren die dagelijks naar het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout trekken met de fiets.”

Van Elsacker breekt ook een lans om Fort 2 te erkennen als een plek met waardevoll­e natuur. “Fort 2 is een belangrijk­e trekpleist­er in Wommelgem waar veel mensen van genieten. Maar het is te weinig bekend dat de site ook een natuurpare­l is”, betreurt Van Elsacker. “Het groen krijgt niet genoeg aandacht. Niemand bekommert zich om het beheer van de natuur in en rond Fort 2. Wij willen om te beginnen een natuurbehe­ersplan voor het voormalige militaire bolwerk en de komende jaren de realisatie zien gebeuren.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Milieuraad­svoorzitte­r Luc Van Elsacker bij het bijenhotel aan het Brieleke, recht tegenover zijn woning.
FOTO JAN AUMAN Milieuraad­svoorzitte­r Luc Van Elsacker bij het bijenhotel aan het Brieleke, recht tegenover zijn woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium