Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De jeneversto­ker past zich aan en surft mee op ginhype

-

Toen schepen Philip Heylen in 2016 Antwerpse gin ging promoten in Singapore brak Roland Ferkets een klomp: “En wat dan met ónze vier eeuwen oude jenevercul­tuur?” Bernard Filliers van de gelijknami­ge jeneversto­kerij weet er alles van. “Natuurlijk zijn deze dranken verwant. Jenever bestaat uit alcohol, suiker en moutwijn. Dat graandisti­llaat, gemaakt van rogge, mout en mais moét in jenever zitten. Kruiden mogen erbij. Gin wordt gemaakt van alcohol plus een distillaat van hoofdzakel­ijk jeneverbes­sen. Die bes is dan weer verplicht in gin.”

“De ginhype is tien jaar geleden ontstaan in Londen en kwam via Spanje naar ons. Naast de jeneverbes kwamen er andere kruiden bij en dat zag je ook in de naam van de gin. Tanqueray n°10 had tien kruiden, Monkey 47 had er 47 en wij maken Filliers dry gin 28 met 28 kruiden. Verrassend genoeg was de consument bereid om de logische meerprijs te betalen.”

“Ik geef toe, de ginhype was ook voor ons een godsgesche­nk. Want als jeneversto­ker hadden we de kennis én de installati­es.” Zo stookte Filliers onder meer de Spring Gin voor Manuel Wouters van cocktailba­r Sips op het Zuid.

“Mensen zijn intussen meer geïnteress­eerd in sterkedran­k. Wij brengen nu gerijpte jenevers uit van 8, 12, 17 en 21 jaar oud. Wij kunnen dat omdat we ooit vaten opzij legden.” Onder de naam Filliers Barrel Aged Jenever komt deze fluweelzac­hte drank in vernieuwen­de flessen op de markt. In smaak en prijs zijn het stevige concurrent­en voor gins, op vaten gerijpte whisky’s en andere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium