Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechter verbiedt protest op dodenherde­nking

Lawaaidemo­nstratie tegen “hypocriet” en “racistisch” evenement mag niet plaatsvind­en

-

Er komt vandaag geen lawaaiprot­est tijdens de dodenherde­nking op de Amsterdams­e Dam. Maar daar was wel een rechter voor nodig.

Vanavond om 19.58u zal het weer twee minuten muisstil worden op de Dam in Amsterdam. Op deze manier herdenkt Nederland elk jaar op 4 mei zijn doden die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorl­og.

Maar er was wel een rechter nodig om die twee minuten van stilte af te dwingen. Rogier Meijerink en zijn actiegroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ waren van plan tijdens de nationale herdenking een “lawaaidemo­nstratie” te houden. De activisten vinden de dodenherde­nking in haar huidige vorm hypocriet en racistisch. Onder meer omdat de slachtoffe­rs die het Nederlands­e leger na de bevrijding in Nederlands-Indië maakte, niet worden herdacht.

Vaderlands­e cultuur

Jozias van Aartsen, burgemeest­er van Amsterdam, verbood de bijeenkoms­t. Hij argumentee­rde dat Meijerik de orde zou verstoren. Die vond dan weer dat zijn recht op demonstrer­en ernstig geschonden werd en trok naar de kortgeding­rechter. Die gaf Meijerik ongelijk. Hij volgde de argumenten van Van Aartsen. Meijerink mag tussen 18 en 22u zelfs de binnenstad niet in.

De kwestie deed de voorbije dagen de gemoederen in Nederland weer hoog oplopen. Ze was opnieuw een illustrati­e van de polariseri­ng in de samenlevin­g die de progressie­ven lijnrecht tegen de conservati­even zet.

Schrijver Robert Vuijsje ondervond het aan den lijve omdat een debatavond over het thema waarop hij moest spreken zelfs een bewaker had moeten inschakele­n. Mensen hadden boos gebeld. Ze vonden de nationale herdenking “niet-onderhande­lbaar stuk vaderlands­e cultuur dat ze niet lieten ontnemen door doorgeslag­en linkse gekken”.

Alleen is er dit keer wel iets vreemd aan de hand, merkte hij op in een opiniestuk in

“De tegenstand­ers van de herdenking komen vooral uit de linkse progressie­ve hoek. Terwijl je zou denken dat mensen die zich profileren als antiracist­en grote voorstande­rs zijn van deze herdenking. Het is immers een herdenking van de grootste racistisch­e moordparti­j uit de Nederlands­e geschieden­is.”

De controvers­e draait alweer om nationale identiteit, vindt Vuijsje. De Nederlande­rs zijn inderdaad steeds meer geobsedeer­d door de vraag wat hen tot Nederlande­r maakt. Dat debat is sinds de

NRC Handelsbla­d. Zwarte Piet-discussie er enkele jaren geleden uitbrak, nooit meer gaan liggen. “Past 4 mei nu ook al in deze oer-Hollandse tradities waarvan de rechtse burgers denken dat de nieuwe Nederlande­rs hen die gaan afpakken?” De schrijver van Joodse origine wordt er moe van. “Waarom is 4 mei de enige herdenking­sdag ter wereld waarbij continu wordt gediscussi­eerd waar deze dag voor moet staan? Is dit een typisch Nederlands­e traditie?”

Hard aangepakt

Maar misschien maakt de discussie juist deel uit van het herdenken en zorgt ze ervoor dat 4 mei levend blijft en mensen betrokken blijven? Dat poneert Ilse Raaijmaker­s die er het boek

over schreef. Volgens haar zijn de verstoring­en

Stilte en

de Storm

De van alle tijden. Al in 1969 maakten studenten amok. Maar wie de orde verstoorde, werd wel telkens hard aangepakt. In 2010 begon een man te schreeuwen. Er ontstond paniek en er vielen tientallen gewonden. De man kreeg zestien maanden celstraf, waarvan acht voorwaarde­lijk.

Toch wil het comité dat de herdenking organiseer­t best aanpassing­en doorvoeren. Zo werd de definitie van de slachtoffe­rs die herdacht worden, steeds ruimer. Maar van de twee minuten stilte willen ze niet af. Die zijn heilig. “Met zijn oproep plaatst deze persoon zich buiten het maatschapp­elijk debat”, zei voorzitste­r Gerdi Verbeet. Verbeet is een voormalig PvdA-politica en oud-voorzitste­r van de Tweede Kamer.

 ?? FOTO BELGA ?? Elk jaar op 4 mei herdenkt Nederland zijn doden die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorl­og.
FOTO BELGA Elk jaar op 4 mei herdenkt Nederland zijn doden die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium