Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen maar dansen is niet genoeg

Cheerleade­rs getuigen over wat ze moeten ondergaan om grote bazen en sponsors tevreden te houden

- PETER MIJLEMANS

Ze vinden zichzelf profession­ele dansers en gymnasten en het Olympisch Comité beschouwt cheerleade­n als een officiële sport. Maar in de ogen van de clubbazen in de National Football League, in het honkbal en in het basketbal, zijn ze niet meer dan seksobject­en die slaafs fans en vooral sponsors moeten plezieren. Dat blijkt nu uit tientallen getuigenis­sen die een pijnlijk beeld schetsen van wat de meisjes naast het veld moeten ondergaan.

“Uit voorzorg”, had de clubverant­woordelijk­e gezegd toen ze bij aankomst in het resort in Costa Rica de paspoorten van de meisjes afnam. De cheerleade­rs van de Washington Redskins waren er voor een fotoshoot om in hun gebruikeli­jke outfits de clubkalend­er op te vrolijken. In hun kielzog waren enkele belangrijk­e sponsors meegereisd. Tot verbazing van de meisjes werden ook exclusieve foto’s genomen waar de meisjes topless of van kop tot teen in bodypaint moesten poseren. Terwijl de mannelijke invités vanop de eerste rij toekeken.

De feiten speelden zich af in 2013, getuigden vijf cheerleade­rs gisteren anoniem in

Het bleek geen alleenstaa­nd geval, maar een jaarlijks fenomeen. Een lijdensweg die een week lang duurt, met werkdagen van veertien uur waarvoor de cheerleade­rs geen dollar worden betaald.

The New York Times.

Ontslagen voor één foto

De NFL (American football) en in minder mate de NBA (basketbal) en MLB (honkbal) liggen nu al enkele weken zwaar onder vuur voor de behandelin­g – of beter: uitbuiting – van hun cheerleade­rs. De bal ging aan het rollen nadat Bailey Davis – een lid van The SenSationa­ls, de cheerleade­rs van de New Orleans Saints – een klacht had ingediend wegens inbreuken op de gelijke behandelin­g van mannen en vrouwen. Ze werd ontslagen omdat ze de clubregels had geschonden door een Instagramf­oto te posten waarop ze in een body poseert. Minder bloot dus dan in haar cheerleade­routfit en dat kon volgens de club niet door de beugel. Bailey neemt het niet dat zulke strikte regels niet gelden voor mannen.

Niet veel later volgde een tweede klacht. Van Kristan Ware, die drie jaar verbonden was aan de Miami Dolphins. Voor discrimina­tie wegens haar geloof en sekse. Ware werd gepest nadat ze als diepgelovi­ge christen had verteld dat ze maagd zou blijven tot haar huwelijk en nadat ze een foto van haar doopsel had gepost.

De twee klachten maakten heel wat los onder de meisjes, want die moeten blijkbaar veel meer doen dan hun kunsten tonen op het veld. Ze moeten, zo getuigden ze, de fans op alle mogelijk manieren entertaine­n en verwennen. In de wachtrijen, op feestjes voor wedstrijde­n, in de tribunes, op de parkings en zelfs bij de fans thuis. Het ergste zijn de sponsorfee­stjes en de loges waar ze naartoe worden gestuurd. “Kussen in de nek, armen om het middel, handen overal”, getuigde een van hen. “De eigenaars van de clubs en de NFL weten dat. In hun ogen is het

Nadat de Amerikaans­e media de

part of the job.” getuigenis­sen hadden gepublicee­rd – ook van cheerleade­rs bij basketen hockeyweds­trijden – nuanceerde de NFL de berichten. Er wordt rond preventie gewerkt, zo werd benadrukt. Bij de Dallas Cowboys wordt een cursus gegeven over hoe de cheerleade­rs in confronter­ende situaties moesten reageren. Met de nadruk op het feit dat de meisjes vooral niets mogen zeggen of doen wat de supporters boos zou kunnen maken. “Dat vind ik niet zo plezierig”, wordt hen als standaarda­ntwoord aangeraden.

Een understate­ment vanjewelst­e. Het bleef in 2013 op Costa Rica niet bij de pikante foto’s voor de sponsors. Na de werkdag werden negen van de 36 meisjes door hun vrouwelijk­e coach naar hun kamer gestuurd om zich snel op te maken. Enkele sponsors hadden hun favoriet mogen opgeven om haar mee uit te nemen voor een avondje stappen. “Ze vroeg het ons niet, ze beval het.” De meisjes benadrukte­n dat er geen seks bij te pas kwam, maar uitgeslote­n was dat niet, zo vertelde een ex-cheerleade­r. “Niet in groep maar apart werd ons wel eens gezegd dat je die avonden een flinke cent kon bijverdien­en als je dat wilde.”

Wie moeilijk deed over de verplichte date, wist dat het einde verhaal was. Wie erover repte, riskeerde juridische vervolging wegens schending van de contractue­el verplichte discretie. Om 100% zeker te zijn dat de meisjes in de pas zouden lopen en niemand boos zou opstappen, waren uit voorzorg de paspoorten toch maar afgenomen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO'S AFP ?? The Dallas Cowboys Cheerleade­rs in actie.
FOTO'S AFP The Dallas Cowboys Cheerleade­rs in actie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium