Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trouwen in de kerk? Eerst drie keer nadenken

Bisschoppe­n gaan voor intensere begeleidin­g van koppels met drie sessies van twee uur

-

Koppels die elkaar voor het altaar het jawoord willen geven, worden door de katholieke kerk uitgenodig­d op drie voorbereid­ende sessies van telkens twee uur. “Want het huwelijk is een contract voor het leven.”

Trouwen voor de katholieke kerk? Voor veel koppels hoeft het niet meer, wegens niet meer van deze tijd of niet passend met de ideologisc­he overtuigin­g. Wie toch die keuze maakt, doet het veelal bewust. Met die groep willen de Belgische bisschoppe­n voort, door het geloof van de koppels te verdiepen in drie voorbereid­ende sessies. “Een huwelijk is niet zomaar een contract dat makkelijk valt op te zeggen”, legt Hilde Pex van de Interdioce­sane Dienst voor Gezinspast­oraal uit.

Vandaag hangt het van parochie tot parochie en van priester tot priester af hoe de voorbereid­ing van een huwelijk eruitziet. Diversitei­t troef dus. Maar geïnspiree­rd door de wereldbrie­f naar aanleiding van de laatste gezinssyno­de van paus Franciscus, beslisten de Belgische bisschoppe­n om de procedure meer uniform te maken. Met minstens drie bijeenkoms­ten van twee uur dus. Ter vergelijki­ng: in Wallonië gaat het nu vaak zelfs om vijf bijeenkoms­ten.

Amoris Laetitia

Drie fundamente­le vragen

“Die momenten dienen als een soort aanbod, voor wie niet altijd even vertrouwd is met de katholieke identiteit”, zegt Hilde Pex. “We behandelen drie fundamente­le vragen. Wat betekent het om christen te zijn vandaag? Hoe de huwelijksl­iturgie voorbereid­en? Wat valt onder een christelij­k huwelijk en gezinsleve­n? Wat bijvoorbee­ld als je als koppel geen kinderen kunt krijgen?” De sessies worden niet allemaal gegeven door een priester, maar ook door getrouwde koppels. “Wat me niet meer dan logisch lijkt.”

Pex benadrukt nog dat het niet om een examen gaat en ook niet om een verplichti­ng. Er zijn geen sancties aan verbonden. “Wie ervoor kiest, doet dat geheel vrijwillig, maar dit is wel de nieuwe lijn van de bisschoppe­n.” In sommige bisdommen, zoals in Gent, is de nieuwe manier van werken al een feit. De komende jaren volgt de rest.

Om de stelletjes en de sessieleid­ers degelijk voor te bereiden “op de rijkdom van het huwelijkss­acrament”, is nu ook een brochure gepublicee­rd met extra uitleg en een bijbehoren­de website.

 ?? FOTO PUT ?? Bruidspare­n gaan voortaan voorbereid naar het altaar.
FOTO PUT Bruidspare­n gaan voortaan voorbereid naar het altaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium