Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Musical moet niet altijd vrolijk zijn”

- DOMINIQUE PIEDFORT

Het jongerenko­or Youforia uit Berchem doet vanavond op VTM een gooi naar een finaleplaa­ts in

Dat moet gebeuren via een fragment uit hun musical geïnspiree­rd op het lot van zwangere Ierse meisjes die naar een streng klooster werden verbannen.

Belgium’s Got Talent.

Magdalena,

Repeteren doet het koor in de muziekacad­emie van Berchem. De muzikale leiders Tinne De Groot en Ronny Plovie zijn verbonden aan deze academie, waar ook de roots van het koor liggen. Toch hoort Youforia eerder thuis bij The Singing Factory, dat in 2014 begon en nu drie kinder- en jongerenko­ren omvat.

Sommige leden komen zelfs uit West-Vlaanderen en voor elke auditie dagen meer dan honderd kandidaten op. Logisch, deze jongeren behoren tot de top en u kunt hen misschien kennen dankzij de Ketnetmusi­cals. Ook Wanne Synnave uit Wilrijk is zo’n groot talent. Hij bedacht en is mee de sterkhoude­r de campagne achter

Talent.

Risico

Magdalena

van

Belgium’s

Belgium’s Got

Got

“In maart hebben we de musical twee weken opgevoerd in het Zuiderpers­huis. De reacties waren enorm positief”, vertelt Wanne. “Vorig jaar hebben we ons al ingeschrev­en voor

toen was er van die opvoering nog geen sprake. We geloofden hier echt in. De opnames voor de eerste ronde vonden dan in augustus plaats.”

Youforia zette een scène neer waarin de meisjes in grijze kleren met wasmanden zeulden. Het

Talent,

Wanne Synnave

Bedenker ‘Magdalena’ was de eerste keer dat musical even te zien was in het VTM-programma. Een risico, want Stan Van Samang en An Lemmens bekenden geen fan te zijn van het genre. Al lag enkel Niels Destadsbad­er dwars. Hij vroeg zich af of je wel één nummer kon brengen uit een musical. Of misschien was hij niet mee omdat hij van het thema niet vrolijker werd?

Synnave legt meteen uit waarom hij koos voor een onderwerp dat bij het grote publiek bekend werd dankzij de film

uit 2002. “Ik vind dat musical meer mag zijn dan alleen maar vrolijk op een podium staan. Iets als of is tof en daar is niets mis mee, maar het mag meer zijn dan dat. Dat wilden we tonen bij

Sisters

Grease

Finalenumm­er

The

Magdalene

Mamma Mia

Belgium’s Got Talent.”

Wie in de Willem Van Laarstraat een repetitie bijwoonde, kwam wel onder de indruk weer buiten. Ook met dank aan de pure Ierse folkmuziek, geschreven door Sam Verhoeven, een bekende naam in de musicalwer­eld. Die muziek kwam vooral naar boven drijven in het vrolijke dansnummer dat nu al wordt opgespaard voor de finale. Vanavond zet drama en hartzeer meer de toon. Voor de research maakte het gezelschap nog een trip naar Ierland. Het zou zonde zijn om daar dan niets meer mee te doen.

“We hebben nog plannen met

maar die zijn nog niet concreet. We hebben inderdaad al een nummer klaarstaan voor die eventuele finale, maar dat moet ook. Dat finalenumm­er moet je eigenlijk al maanden op voorhand klaar hebben. In dat lied zit meer tempo, het zou fijn mochten we dat kunnen brengen. Of we kans maken? Ik heb geen flauw idee. Hopelijk stemt ‘musicalmin­nend’ Vlaanderen op ons”, zegt Wanne Synnave.

‘‘In het lied voor de finale zit meer tempo, het zou fijn mochten we dat ook kunnen brengen.’’

Magdalena,

 ??  ?? Wanne Synnave (rechts) bedacht de musical ‘Magdalena’.
Wanne Synnave (rechts) bedacht de musical ‘Magdalena’.
 ??  ?? De dames in hun grijze kleding.
De dames in hun grijze kleding.
 ?? FOTO'S W&F ?? Jongerenko­or Youforia tijdens de repetitie.
FOTO'S W&F Jongerenko­or Youforia tijdens de repetitie.
 ?? FOTO W&F ??
FOTO W&F

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium