Gazet van Antwerpen Stad en Rand

School schorst 8-jarige met ADHD:

Antwerpse basisschoo­l K’do neemt drastische beslissing “Zijn gedrag is te onvoorspel­baar”

-

De enige aangepaste begeleidin­g die de 8-jarige Jules met ADHD in het tweede leerjaar van basisschoo­l K’do in Antwerpen kon krijgen, was een grote kartonnen doos in de klas om in tot rust te komen. Nadat die situatie aan het licht was gekomen in uw krant vorige week, heeft de school beslist om de jongen tot eind mei te schorsen. “Een vergelding­sactie”, zeggen de ouders. “Deze situatie is extreem. De onrust is te groot”, reageert de school. Het CLB heeft intussen een plek voor hem gevonden in het bijzonder onderwijs.

In een paar dagen tijd is de schrijnend­e situatie van de 8-jarige Jules er alleen maar op achteruitg­egaan. Jules’ problemen in basisschoo­l K’do in Antwerpen spelen al het hele schooljaar.

De leerkracht­en zouden niet meer om kunnen met de onvoorspel­baarheid van de jongen met ADHD. Hij kreeg in de klas wel zijn eigen prikkelvri­je ruimte, maar dat was eigenlijk gewoon een grote kartonnen doos met een klep. De jongen voelde zich al snel volledig afgezonder­d.

De algemene directie van de school vond geen uitweg en besliste om Jules tot het einde van de maand te schorsen.

Brief naar andere ouders

“Woensdag, een paar dagen nadat Jules’ verhaal in de krant was verschenen, kregen we telefoon van de algemeen directeur met de boodschap dat Jules tot 28 mei was geschorst. We vielen totaal uit de lucht”, vertelt Jules’ mama Valerie De Smet. “Later kregen we ook een mail en een aangeteken­de brief van de school. Bovendien werd via het online platform van de school een brief rondgestuu­rd naar de andere ouders. Die brief brengt ons als ouders helemaal in diskrediet.”

De ouders van Jules hadden de drastische beslissing niet verwacht. Zeker omdat het CLB hen verzekerd zou hebben dat een schorsing geen optie zou zijn. “Het CLB maakte ons duidelijk dat een schorsing in zijn geval niet mag. Dat zou alleen maar voor meer emotionele schade bij hem zorgen. En toch werd de beslissing genomen. Onbegrijpe­lijk.”

Afkoelings­periode

De schorsing leidde ook meteen tot praktische en financiële zorgen bij de ouders. “Mijn man zou onbetaald verlof moeten nemen om thuis bij Jules te zijn. Dat is helemaal niet vanzelfspr­ekend. De he- le maatregel lijkt ons eerder een vergelding­sactie omdat we met Jules’ verhaal naar buiten zijn gekomen.”

De directie betreurt de zware beslissing, maar nuanceert ze ook. “In een situatie zo extreem is als deze zien wij geen andere uitweg dan een schorsing”, zegt Danielle Van Ast, algemeen directeur van scholengro­ep GO! Antwerpen. “Net omdat de situatie zo extreem is, en nefast voor alle betrokken partijen, hebben we gekozen voor de maximale schorsings­periode van vijftien schooldage­n. Jules’ gedrag is gewoonweg te onvoorspel­baar. Onze school beschikt niet over de nodige tools. Hij heeft een-op-eenbegelei­ding nodig die wij niet kunnen bieden. De onrust is te groot.”

Van Ast omschrijft de schorsing als een “afkoelings­periode”. “Het biedt ons de tijd om te zoeken naar de juiste oplossing. Die oplossing ligt zonder twijfel in het buitengewo­on onderwijs”, klinkt het. “Want op deze manier blijft het leiden tot een neerwaarts­e spiraal. Bovendien hebben de ouders het vertrouwen in de school totaal verloren. Helaas is dat ook omgekeerd het geval.”

De algemeen directeur neemt een duidelijk standpunt in wat betreft de procedure van de schorsing. “De beslissing werd genomen in overleg met de directie, de klassenraa­d en het CLB. Alles is correct verlopen.”

Verlossend bericht

Na het nieuws van de schorsing kwam er gisteren wel nog een positieve verrassing voor Jules en zijn ouders. Ze kregen verlossend nieuws: er is een nieuwe school gevonden. “Dankzij hulp van het CLB hebben we eindelijk een school in het buitengewo­on onderwijs gevonden die nog een plekje had voor Jules. Gelukkig heeft die schorsing dus geen effect gehad op hem.”

Valerie De Smet

Mama van Jules

“Een paar dagen nadat Jules’ verhaal in de krant was verschenen, kregen we telefoon van de school met de boodschap dat hij was geschorst. We vielen totaal uit de lucht.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Jules met papa Michael en mama Valerie.
FOTO VICTORIANO MORENO Jules met papa Michael en mama Valerie.
 ?? FOTO RR ?? De doos in de klas die Jules had gekregen om zich in terug te trekken.
FOTO RR De doos in de klas die Jules had gekregen om zich in terug te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium