Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Broodfokke­rs hebben geld geroken”

Japanse honden maken opmars in Vlaanderen

- MIREILLE MAES

‘‘In Japan kennen ze geen huishonden. Daar liggen deze rassen buiten aan de ketting.’’

De nieuwste trend in hondenland heet Akita, Shiba, Shikoku of Kishu. Deze Japanse rassen waren tot voor kort enkel te vinden bij geselectee­rde fokkers. Maar dankzij de film ‘Hachi: A Dog’s Tale’ winnen de Akita en co. aan popularite­it. “Keerzijde van dit succesverh­aal is dat de broodfokke­rs ook geld hebben geroken en deze rassen aan dumpingpri­jzen aanbieden”, zegt Pascale Spors, voorzitter van de Akita-club. Daar krijgen ze meer en meer aanvragen binnen om een ‘onhandelba­re’ Japanse hond te herplaatse­n.

Hachi: A Dog’s Tale, de Amerikaans­e verfilming van het oude Japanse verhaal van een Akita, spreekt hondenlief­hebbers aan. In ons land is de vraag naar deze grote Japanse hond en zijn kleine broer, de Shiba, de hoogte in geschoten. Ook andere Japanse rassen zitten in de lift.

“Het zijn vooral twintigers en jonge dertigers die zo’n hond willen. Alleen beseffen veel mensen niet wat voor hond ze in huis halen. Een Japanse hond is iets heel anders dan onze gedomestic­eer-

Dany Grosemans

Dierengedr­agstherape­ut

de rassen. In Japan kennen ze geen huishonden. Deze rassen liggen daar simpelweg buiten aan de ketting”, zegt Dany Grosemans, dierengedr­agstherape­ut. Grosemans gaf al workshops in Japan over hoe om te gaan met een hond als huisdier. “Voor Japanners is het onvoorstel­baar dat we in Vlaanderen Akita’s en Shiba’s in huis houden. Daar lopen honden op straat rond. Om ze naar westerse maatstaven te socialiser­en, moet de eigenaar er elke dag veel tijd en energie in steken en de hond overal meenemen”, zegt de therapeut.

Jachthonde­n Pascale Spors van de Belgische

club van Akita’s en andere Japanse hondenrass­en treedt Grosemans bij: “Het zijn jachthonde­n waar je mee bezig moet zijn. Elke dag opnieuw. Zelf ben ik intussen al 23 jaar met Akita’s bezig, ik weet hoe die honden zijn. Ik geef die uitleg ook aan de mensen die hier een hond kopen en naderhand mogen ze me uiteraard nog bellen voor tips. Maar voor een rashond met een duidelijke bloedlijn betaal je een prijs. Voor een Akita is dat al snel rond de 2.000 euro. En dat is bij de broodfokke­rs ook bekend. Nu deze rassen aan popularite­it winnen, ruiken zij geld. Voor minder dan de helft bieden zij deze populaire honden aan, en dat is verleideli­jk voor veel mensen. Alleen houdt dat een risico in. Mensen weten niet waar hun pup vandaan komt. Gevolg: in sommige gezinnen zorgen die Japanse rassen voor problemen. Mensen vragen onze club dus om hulp bij de herplaatsi­ng van hun huisdier.”

Herplaatse­n

“Jammer genoeg kunnen we de meeste van die noodoproep­en niet oplossen. Wanneer de eigenaars niet eens weten uit welk nest hun hond komt, stopt het voor ons. Dan houdt herplaatsi­ng door de club te veel risico’s in”, zegt Spors.

De popularite­it van deze rassen heeft dus duidelijk een niet zo fraaie kant. “In een jaar tijd hebben ze in het dierenasie­l van SintTruide­n al meerdere Shiba-teefjes binnengekr­egen”, weet Grosemans. Herplaatsi­ng van zo’n teefje ging tot nu toe gelukkig wel heel vlot. “Omdat de Japanse rassen niet als bijters bekendstaa­n. Een liefhebber van dit ras neemt zo’n hond er graag bij.”

 ?? FOTO RR ?? Japanse honden
zijn plots enorm populair
in ons land.
FOTO RR Japanse honden zijn plots enorm populair in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium