Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GAS-boete voor ophangen affiches van vermiste kat

Lierse stadswacht­en niet te vermurwen: Ilse Defauw moet flyers verwijdere­n, of 350 euro betalen

- (cvr, hnb)

Ilse Defauw uit Lier riskeert een GAS-boete omdat ze flyers ophing in de hoop zo haar weggelopen kat terug te vinden. “De stadswacht­en traden correct op”, reageert burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA).

Kater Mauro is al twee weken vermist. De wanhoop nabij hing Ilse flyers op in de hoop dat iemand haar huisdier zou opmerken. Deze goedbedoel­de actie bracht de poes niet terug. Integendee­l, ze bezorgde Ilse een figuurlijk­e kater, want haar flyers kunnen haar wel eens een flinke duit kosten. “Enkele dagen nadat ik de flyers had opgehangen, stonden er twee stadswacht­en aan mijn deur. Ze waren heel duidelijk: als ik de flyers niet zou weghalen, volgt er een GAS-boete. Die kan volgens de website van de stad oplopen tot 350 euro. Ik heb de affiches meteen weggehaald, maar ik was hier echt aangedaan van.”

Wrang gevoel

“Ik blijf met een wrang gevoel achter, want nu is de kans om Mauro terug te vinden fors gedaald. Ik woon immers pal in het stadscentr­um en hier komen uiteraard heel veel mensen voorbij. Buren, dagjestoer­isten, wandelaars, ze zouden Mauro al gezien kunnen hebben. Nu blijft alleen een oproep op Facebook over.” “Van het stadsbestu­ur moeten we onze kat castreren. We chippen hem, omdat dat volgens de regeltjes is. Allemaal om het aantal zwerfkatte­n te doen dalen. Maar als ik dan als baasje alles op alles zet om mijn diertje terug te vinden, dan krijg je zo’n harde klap te verwerken.”

Ilse Defauw kan perfect begrijpen dat de stadswacht­en haar vra- gen om de foto’s zeker weer te verwijdere­n zodra ze haar kater terugvindt. Maar dat ze geen opsporings­bericht mag ophangen, gaat er bij haar niet in. “Het is niet dat ik hiermee reclame maak of sluikstort. Ik wil gewoon mijn katje terugvinde­n. Dit is enorm dieronvrie­ndelijk. En bovendien, wie berokken ik hier nu schade mee?”, vraagt ze zich af.

“Waar ligt de grens?”

Burgemeest­er Frank Boogaerts begrijpt de reactie van Ilse. “Ik besef hoe emotioneel dit allemaal voor deze mevrouw is, maar de stadswacht­en hebben in dit geval wel correct gehandeld. Ons politiereg­lement verbiedt namelijk het ophangen van affiches op onder meer verkeersbo­rden en openbare verlichtin­g. Ik wil gerust intern eens bespreken of we voor flyers voor weggelopen dieren een uitzonderi­ng kunnen maken. Maar waar trek je dan de grens?”

 ?? FOTO RR ?? Ilse met Mauro, die haar ook een financiële kater had kunnen opleveren.
FOTO RR Ilse met Mauro, die haar ook een financiële kater had kunnen opleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium