Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kat-en-muisspel aan station Brussel-Noord

Activisten in verzet tegen Jambons aanpak migratiecr­isis

- (agy)

Alleen al het bericht van een grote politieact­ie was genoeg om de omgeving te doen leeglopen. Burgerplat­formen trommelden al hun mensen op om zo veel mogelijk migranten uit Brussel-Noord op te vangen. Dik tegen de zin van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA).

Vandaag houdt de politie de eerste grote actie aan Brussel-Noord. De stationsbu­urt kampt de laatste weken met overlast door de vele transmigra­nten in de buurt. Samen met Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) zullen agenten de transmigra­nten controlere­n en zo nodig naar een gesloten instelling Maar als het van het Burgerplat­form Noordstati­on afhangt, zullen ze geen migrant vinden. “Wij doen er alles aan om zo veel mogelijk mensen onder te brengen bij vrijwillig­ers”, zegt Mehdi Kassou, woordvoerd­er van de groep.

Het is een spelletje dat ze nog een paar keer zullen mogen herhalen. Minister Jambon is van plan de druk hoog te houden, tot de situatie weer onder controle is. Ook het burgerplat­form zal blijven proberen stokken in de wielen steken. “Dan zal de hele zaak gewoon langer aanslepen”, zegt Jambon. “Dit kan zo niet verder. De burgerbewe­gingen bedoelen het goed, maar ze rollen de rode loper uit tot aan het station, waar mensensmok­kelaars de migranten zitten op te wachten.”

Netwerken ontmantele­n

“Het is niet de bedoeling zo veel mogelijk transmigra­nten uit te wijzen”, zegt Jambon. “Wel om orde op zaken te stellen in de stabrengen. tionsbuurt en de netwerken van mensensmok­kelaars te ontmantele­n.”

Het burgerplat­form gelooft er niets van. “Wij hebben een brief geschreven om overleg te vragen met de premier”, zegt Kassou. “Hij moet zijn crimineel beleid stoppen.”

 ?? FOTO RR ?? Activisten haalden de migranten aan het Brusselse Noordstati­on weg voordat de politie aankwam.
FOTO RR Activisten haalden de migranten aan het Brusselse Noordstati­on weg voordat de politie aankwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium