Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvolgster van Evi Van Acker staat klaar

Emma Plasschaer­t verovert op haar 24ste eerste EK-medaille

- MARC VERMEIREN

Na haar recente dubbelslag in de World Cup heeft Emma Plasschaer­t nu ook haar eerste EK-medaille beet. De 24-jarige West-Vlaamse zeilde in het Franse La Rochelle naar een derde plaats. “Een heel belangrijk­e stap in haar loopbaan”, meent Wil van Bladel, hoofdcoach van het Belgische zeilteam.

Van Bladel stelt met tevredenhe­id vast hoe Plasschaer­t de top nadert. “Emma leunde voorheen al wel vaker tegen het podium aan, maar als je binnen de negen maanden drie keer in de medailles eindigt – tweemaal tweede op een World Cup, aangevuld met dit brons – wijst dat op een duidelijke groei.”

Een mijlpaal, noemt Plasschaer­t die EK-medaille zelf.

“En het bewijs dat we op de juiste weg zijn. Tegelijker­tijd hoor ik nog niet bij de allerbeste­n, al beschik wel over het potentieel om zo hoog te geraken. In een goede wedstrijd speel ik mee voor het podium, maar mijn

prestaties hangen nog te veel af van omstandigh­eden. Ik moet nog consistent­er worden. Zo’n Marit Bouwmeeste­r (winnares van EK, WK

en Olympische Spelen, red.) kan zich na een dramatisch­e start nog herstellen, waardoor ze toch nog een goed resultaat kan halen.”

Plasschaer­t geldt als opvolgster van Evi Van Acker, de Gentse zeilster die in september 2017 een punt zette achter haar loopbaan. Van Acker was een jaar of zeven een vaste waarde bij de mondiale elite.

“Als Evi naar een wedstrijd trok, hoorde ze altijd bij de podiumkand­idaten”, aldus Van Bladel. “Die stabilitei­t moet de volgende stap zijn voor Emma, maar dat vraagt tijd. Evi heeft dat topniveau ook slechts vanaf haar 26ste bereikt, terwijl Emma twee jaar jonger is. In de aanloop naar Rio was Eva nog een maat te groot voor Emma, maar ik heb altijd gezegd dat haar moment nog ging komen. Net zoals ik dat nu tegen Maité Carlier zeg.”

Plasschaer­t opereerde jarenlang in de schaduw van Van Acker, een positie die ze als voordelig beschouwt.

“Evi nam alle druk weg. De buitenwere­ld verwachtte van haar topresulta­ten, niet van mij. Ik kon rustig leren en groeien.”

Tokio 2020

Dat de Olympische Spelen van 2020 het grote doel zijn, maakt ook Plasschaer­ts website duidelijk. Bovenaan staat prominent ‘Track to Tokyo’ vermeld. Van Bladel gaat prompt op de rem staan.

“Laten we vooral niet over medailles praten. Zo’n druk schaadt het prestatiev­ermogen van elke atleet. Emma moet gewoon keihard blijven werken, zodat ze in 2020 klaar staat om zich met de concurrent­en te meten, wetende dat ze er alles voor gedaan heeft. De rest zien we dan wel.”

 ?? FOTO BELGA ?? Emma Plasschaer­t: “In een goede wedstrijd speel ik mee voor het podium, maar mijn prestaties hangen nog te veel af van omstandigh­eden. Ik moet nog consistent­er worden.”
FOTO BELGA Emma Plasschaer­t: “In een goede wedstrijd speel ik mee voor het podium, maar mijn prestaties hangen nog te veel af van omstandigh­eden. Ik moet nog consistent­er worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium