Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

We gaan een stakingswe­ek tegemoet. Wordt er te snel naar het stakingswa­pen gegrepen?

-

Overleg eerst

Sommige vakbonden grijpen veel te vlug naar het stakingsmi­ddel. Ze roepen een staking uit terwijl het overleg nog aan de gang is. Vroeger was staken noodzakeli­jk. Maar anno 2018, en zeker in een wereld waarin we in overleg durven te gaan, zou niet meteen gestaakt moeten worden. Het lost in 90% van de gevallen weinig op. Je krijgt alleen onrustige, maar ook gefrustree­rde mensen. Ze geraken niet op hun bestemming, de economie heeft schade en waar ligt de geloofwaar­digheid? Soms is het niet mogelijk om de eisen in te willigen. Zit er niets anders op, zorg dan dat de medemens er geen last van ondervindt.

WIM ADRIAENSSE­NS, ANTWERPEN

Staking spreiden

Soms is staking het enige middel om aan regering en werkgevers duidelijk te maken dat het zo niet verder kan en dat we het niet eens zijn met hun beslissing­en. Toch zou ik in het geval van de piloten ervoor pleiten dat maandag de helft staakt en woensdag de andere helft. Dat heeft veel minder impact op de mensen die een vliegtuigr­eis hadden geboekt. Zoiets kunnen ze op bijna alle sectoren toepassen: twee stakingsda­gen waarbij telkens een helft staakt en de andere werkt.

JAN VAN GORP, MERKSEM

Geen straatgeve­chten

Aan ons de keuze of we de strijd van Daens ongedaan willen maken. Overleg moet steeds vooropgest­eld worden. Maar als dat in een dovemansge­sprek eindigt, is staken het enige wat rest. Ik ben dus geen voorstande­r van inperking van het stakingsre­cht. Vakbonden moeten wel hun verantwoor­delijkheid nemen en stakingen niet laten ontaarden in straatgeve­chten.

CHRISTIAAN VAN BRANDEN, LOKEREN

België draait niet meer

In Nederland wordt zo goed als nooit gestaakt. Daar hebben de vakbonden geen impact. België draait niet meer en zal ten onder gaan aan de sociale rechten. De mentalitei­t is verloederd. Hier willen ze alles krijgen zonder iets te doen. Ik vraag me af welke normale mens nog van dit land kan houden. Stakingen, overvolle autoroutes met stinkende vrachtwage­ns, slechte luchtkwali­teit. Om te zwijgen van alle mogelijke belastinge­n, onder welke vorm dan ook. Persoonlij­k geef ik het dubbele af in vijf jaar tijd. En dan vinden vele linkse en zogezegde christelij­ke partijen dat nog niet voldoende. Leer de Belg weer voor zichzelf te zorgen. Ga werken om de kost te verdienen. Laat de mensen die werken beter verdienen en straf de profiteurs af. En stuur alle stakers naar China. Ze staan na twee dagen wenend terug. Op hun knieën.

DANIELLE HUYBREGHTS, OUD-TURNHOUT

Te veel inspraak

Nergens anders op deze wereld hebben de vakbonden zo veel inspraak en middelen als in België. Als we dan nog ergens moeten geraken om onze boterham te verdienen, laat een piket ons niet passeren. Wel is het normaal dat je voor 20 euro een vliegreisj­e kan maken. Ons milieu en de vliegtuigs­ec- tor moeten het bekopen. En het onderwijs een zwaar beroep? Soms wel, maar welke sector kent geen stress of werkdruk?

GERRIT HULSBOSCH

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ??
FOTO KRISTOF VADINO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium