Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige klanten zag je denken: nu gaan die BV’tjes ook al koken”

Bieke Ilegems en Erik Goossens hebben als koppel streepje voor in nieuw kookprogra­mma op

-

Een toekomst in de horeca zien Bieke Ilegems en Erik Goossens niet zitten, maar voor het nieuwe VTM-programma 2 Sterren Restaurant openden ze graag een pop-up. En dat na hun eerdere deelnames aan Dansdate en Boxing Stars. “We hebben beslist dat we de tv-spelletjes hierna even voor bekeken houden.”

2 Sterren Restaurant heeft veel

weg van Mijn Pop-uprestaura­nt met BV’s. Toch is het opzet anders. Er is geen uitgebreid­e jury, alleen topchef Sergio Herman coacht de kandidaten. En een geldprijs is er ook niet te winnen. Openen de deuren van een tijdelijk restaurant: Jacques Vermeire & Herman Verbruggen, Marie Verhulst & Andy Peelman, Kürt Rogiers en Roel Vanderstuk­ken. En dan zijn er nog de onvermijde­lijke Bieke Ilegems (47) en Erik Goossens (50), die met hun zaak The Blue Boxs onderdak vonden in Ottentic, een locatie in Brugge. Erik staat in de zaal, Bieke in de keuken. En dat lijkt logisch. “Bij ons thuis kookt Bieke 99% van de tijd, en anders is het take-away”, lacht Erik.

Het Antwerpse koppel is niet aan zijn eerste uitdaging op televisie toe, maar deze wordt volgens hen de zwaarste tot hier toe. “Het verschil zit hem in het feit dat deze uitdaging ook consequent­ies heeft voor andere mensen”, zegt Bieke. “Bij dat dansen (Dansdate,

red.) en boksen (Boxing Stars, red.) hadden we niks te verliezen, behalve voor onszelf. Maar nu betalen mensen wel telkens 70 euro voor een diner, exclusief dranken. Daarom rustte er een grote verantwoor­delijkheid op onze schouders om dit te doen lukken. We wisten dat we ons niet mochten mispakken, maar het is nog zwaarder geworden dan we op voorhand hadden gevreesd”, bekent de actrice/presentatr­ice.

Te kleine tafels

Er doken problemen op die amper te voorzien waren. “We boden mezzes aan, allemaal kleine mediterran­e aperitiefh­apjes”, verduideli­jkt Erik. “Wat kan daar nu mis mee gaan? De gerechten waren inderdaad in orde, maar de tafels bleken te klein om die verschille­nde schaaltjes op te zetten. Of een ander heikel punt: we kwamen pas ter plaatse te weten dat het pand drie verdieping­en telde. Dan is het onmogelijk om het overzicht te bewaren en de vele trappen zijn een hel. Zelfs voor het getrainde personeel was het gekkenwerk.”

Een echte restaurant­houder zou zijn zaak nooit openen vooraleer alles tot in de puntjes is voorbereid. Maar Bieke en Erik werden in het diepe gegooid. “In het echte leven gaat geen enkele weldenkend­e kok meteen voor tweehonder­d mensen eten maken, zonder dat op voorhand te testen. Maar de paniekfase sloegen we altijd over. Daarvoor was geen tijd. Het was een instant zoektocht naar oplossinge­n.”

Volgens Erik was het moeilijk om van de klanten een objectieve beoordelin­g te krijgen. “Sommige kijkers kwamen eten omdat ze ons gewoon live aan het werk wilden zien en waren al blij dat ze er zaten. Daarvoor konden we haast niks fout doen. Anderen zag ik denken: alle, nu gaan die BV’tjes ook al koken (lacht). Maar ik denk wel dat iedereen oprecht tevreden was. Sommige opmerkinge­n waren terecht, bij andere betwijfel ik of we daar zelf iets aan konden doen.”

“Een programma waarin alles op wieltjes loopt, levert minder interessan­te beelden op”, pikt Bieke in. “Uiteraard word je extra op de proef gesteld. In een echt restaurant komen niet alle vijftig klanten op hetzelfde moment binnen. Wij zitten al meer dan twintig jaar in de tv-wereld. Wij weten hoe televisie werkt. Maar daar hadden we geen problemen mee.”

Chocomouss­e met kikkererwt­en

Op de menukaart vinden we vooral de wereldkeuk­en terug. “Het is een mengeling van zuiders en een beetje oosters. Gerechten uit Israël, Libanon… We wilden met ons menu de mensen het gevoel geven dat ze even op reis waren. Er was gevraagd om twee voorgerech­ten, twee hoofdgerec­hten en twee desserts te maken. Aanvankeli­jk wilden we twee soorten mezzes aanbieden, maar dat hebben we snel gereduceer­d. Eén mezze bestond uit zeven kleine gerechtjes en het dubbele maken was te lastig. Een van onze gerechten was een chocomouss­e op basis van het sap van kikkererwt­en. Ik koos daarvoor omdat het een natuurlijk eiwit is, minder plakkerig is en een mooie zilte smaak heeft.”

Dat Bieke achter de kookpotten zou staan en Erik tussen de mensen in de zaal, was meteen een uitgemaakt­e zaak. “Erik is veel socialer. Ik wou het liefst in mijn veilige cocon in de keuken staan. Soms hadden de gerechten wat meer bereidings­tijd nodig en vroegen we Erik om de klanten aan de praat te houden. En dan deed hij dat met de glimlach. Hij kan dat ook.”

Apotheose

Ondanks alle stress verloor Erik geen enkel moment zijn geduld. “Ik weet van mensen die in het vak staan dat het normaal is dat de keuken en de zaal constant botsen. De keuken wil langer aan een gerecht werken, maar in de zaal willen ze alles zo snel mogelijk tot bij de klant brengen. Ik heb altijd getracht beide partijen te verzoenen”, aldus de voormalige zanger van Leopold 3.

Voor het bekende duo is dit al hun derde programma waar ze samen aan meewerken. “Dit was te mooi en lag te dicht in ons interesseg­ebied om hier neen op te zeggen. Al beseften we dat het zeer snel na het boksen kwam”, zegt Bieke. “We hebben nu al beslist dat we de tv-spelletjes even voor bekeken houden.”

“De mensen beseffen niet wat we ondertusse­n allemaal geweigerd hebben”, verklapt Erik. Zoiets à la

Expeditie Robinson of 71° Noord hebben we niet gedaan. We hebben een communicat­iebureau en heel wat andere opdrachten. Voor zo’n realitypro­gramma ben je weken van huis. Nu al neemt alles meer tijd in beslag dan de draaidagen an sich. We vonden dit een soort apotheose van wat we aankunnen. Wat niet uitsluit dat we ooit nog een tv-programma zullen maken. Of iets op het vlak van fictie. Maar de spelletjes­uitdaginge­n doen we niet meer. Voorlopig toch...” TOM VETS

2 Sterren Restaurant, om 20.35u op

VTM

 ?? FOTO VTM ?? Bieke en Erik worden uitgedaagd door drie andere duo’s: Jacques Vermeire & Herman Verbruggen, Marie Verhulst & Andy Peelman en Kürt Rogiers & Roel Vanderstuk­ken.
FOTO VTM Bieke en Erik worden uitgedaagd door drie andere duo’s: Jacques Vermeire & Herman Verbruggen, Marie Verhulst & Andy Peelman en Kürt Rogiers & Roel Vanderstuk­ken.
 ?? FOTO VTM ?? Enige jurylid Sergio Herman coacht ‘maître’ Erik in pop-uprestaura­nt The Blue Boxs in Brugge.
FOTO VTM Enige jurylid Sergio Herman coacht ‘maître’ Erik in pop-uprestaura­nt The Blue Boxs in Brugge.
 ?? FOTO 2 STERREN RESTAURANT ??
FOTO 2 STERREN RESTAURANT
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium