Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén platform voor erkende en ‘officieuze’ stadsgidse­n

Visit Antwerpen bundelt erkende stadsgidse­n en lokale initiatiev­en op centraal platform

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

In Brugge zit het er bovenarms op tussen de officiële stadsgidse­n en de ‘gratis gidsen’. Hier in Antwerpen loopt het niet zo’n vaart. Bij stadsdiens­t Visit Antwerpen werken ze zelfs aan een centrale website waar wandelinge­n van de erkende stadsgidse­n naast de talrijke lokale initiatiev­en zullen staan. Al hebben de geschoolde, officiële gidsen ook wel frustratie­s over de gratis concurrent­ie.

wil iedereen gids zijn”, zegt Walter Michels, die al 26 jaar werkt bij Visit Antwerpen, de toeristisc­he dienst van de stad Antwerpen. “De laatste tien jaar merken we daarin een grote evolutie. Want ‘stadsgids’ kent geen beschermde titel of statuut. Met andere woorden: iemand die zelf een wandeling wil uitwerken en aanbieden, die kan dat. Het beroep ‘stadsgids’ bestaat niet.”

Wie echter als erkende stadsgids voor de stad Antwerpen aan de slag wil, moet daarvoor een opleiding volgen. “Het gaat om een programma van twee jaar, gegeven door het Centrum voor Volwasseno­nderwijs”, legt Michels uit. “Elk jaar krijgen wij de lijst van afgestudee­rde stadsgidse­n doorgestuu­rd. Hebben we behoefte aan nieuwe werkkracht­en, dan schrijven we deze mensen aan.” Maar dan nog is het niet zeker dat ze aan de slag kunnen. “Eerst moeten ze nog een motivatieb­rief schrijven en een taaltest afleggen aan de Universite­it Antwerpen, om ten slotte bij ons op sollicitat­iegesprek te komen.”

Om maar te zeggen: een erkende stadsgids ben je niet in een-tweedrie. En voor die kwaliteit betaal je: “75 euro voor een rondleidin­g van twee uur”, zegt Michels. De stad Antwerpen telt vandaag zo’n 140 erkende gidsen. “Parallel daaraan heb je dan mensen die uit eigen beweging rondleidin­gen aanbieden, al dan niet gratis. Wij gaan ervan uit dat de klant weet waarvoor hij kiest. Wat niet wil zeggen dat niet-gediplomee­rde gidsen slechte rondleidin­gen geven. Kijk bijvoorbee­ld naar iemand als Tanguy Ottomer die door CNN werd uitgeroepe­n als een van de beste gidsen ter wereld. Ook hij volgde de opleiding tot stadsgids niet.”

Permanent bijscholen

Toch vinden heel wat erkende stadsgidse­n, te herkennen aan hun rode badge met de ‘stralende A’, de evolutie frustreren­d. “Ik ben erkend stadsgids sinds 2004”, vertelt Rita Gruloos (73). Tot voor kort was ze ook voorzitste­r van de Koninklijk­e Gidsenvere­niging van Antwerpen. “Gidsen is mijn tweede leven. Maar de opleiding en de vele bijscholin­gen die we hiervoor moeten volgen zijn niet min. We worden geschoold in de vele facetten van Antwerpen. Niet enkel over de geschieden­is kunnen we vertellen, ook over de toekomst. Wanneer er bijvoorbee­ld grote werken starten, scholen we ons bij. Daarnaast is Antwerpen natuurlijk ook een havenstad. Daarover en over nog zo veel andere dingen zijn wij geïnformee­rd.”

“En dan zien we hen verschijne­n: al die gidsen die hun paraplu met daarop ‘Free guiding tour’ opendoen op de Grote Markt”, zegt Gruloos. “Achteraf verwachten ze dan wel een grote fooi. Maar de mensen die met hen meewandele­n, zijn potentiële klanten die wij verliezen. En de verleiding om in te tekenen voor iets wat gratis is, is natuurlijk groot. Dat steekt allemaal wel erg. Want wij werken op zelfstandi­ge basis en betalen elk kwartaal onze sociale bijdragen. Ik stel me de vraag of al deze niet-officiële gidsen dat ook doen.”

Gruloos vindt daarom dat erkende gidsen een statuut moeten krijgen. “Er mag toch een minimum aan kwaliteit vereist worden?” Vooral om de klassieke stadswande­ling is de concurrent­ie te groot, vindt ze. “Daarvan wordt een groot aantal ingepikt. Daarnaast zie je natuurlijk ook andere initiatiev­en opduiken. Fietsrondl­eidingen of City Golf bijvoorbee­ld. Met die laatste werken we zelfs samen. Dat soort rondleidin­gen zien we niet als concurrent­ie. Want we begrijpen wel dat daarvoor telkens een specifiek doelpublie­k bestaat.”

“Een specifieke beleving” Op zo’n specifiek doelpublie­k mikt bijvoorbee­ld Jamil Valckx. Onder de naam Voyage Local rijdt hij toeristen met zijn oldtimerbu­s“Vandaag

je doorheen ‘het andere Antwerpen’ en bezoekt hij de minder voor de hand liggende wijken. “Ik ben destijds wel met de opleiding tot stadsgids begonnen, maar ik heb ze niet afgemaakt”, vertelt Valckx. “Wat ik doe, is iets helemaal anders dan de traditione­le stadsgids. Van die vele concurrent­ie heb ik dan ook geen last. Mensen gaan met mij mee voor een specifieke beleving. Diepgaande historisch­e informatie willen mijn klanten niet horen”, lacht hij. “Toen ik pas begon, heb ik wel eens geprobeerd om contact te leggen met de erkende stadsgidse­n om met hen samen te werken. Maar dat verliep vrij stroef. Het is een vrij gesloten, protection­istische wereld.”

Na twee jaar lopen de zaken goed bij Valckx. “Ondertusse­n kan ik dit voltijds doen. Op TripAdviso­r krijg ik goede reviews. En ik word goed ondersteun­d door Visit Antwerpen. De communicat­ie met de stadsdiens­t verloopt heel vlot.”

Verzamelpl­atform

Visit Antwerpen ziet de niet-gediplomee­rde stadsgidse­n dan ook niet als concurrent­ie. “Wij hebben er niets op tegen dat locals of privéorgan­isaties rondleidin­gen organisere­n. We zien hen als partners. En daarbij gaan we uit van het principe dat kwaliteit wel komt bovendrijv­en.” Sterker nog, momenteel ontwikkelt Visit Antwerpen een platform op haar website waar het zowel de wandelinge­n van de erkende stadsgidse­n als die van de vele andere initiatiev­en bundelt. De bezoeker kan dan filteren op datum, interesse en wijk. “Op dit ogenblik vind je hier enkel onze eigen wandelinge­n. Binnen enkele maanden zal dat anders zijn. De vele organisati­es die in Antwerpen actief zijn krijgen de kans om vijf van hun wandelinge­n op onze website te plaatsen. Wij zijn er niet enkel voor onze eigen erkende stadsgidse­n.”

Rita Gruloos Erkende stadsgids “Over de vele facetten van Antwerpen zijn wij geïnformee­rd, en we scholen ons telkens bij.”

Jamil Valckx Voyage Local “Ik doe anders dan traditione­le stadsgidse­n. Mijn klanten willen geen historisch­e informatie.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO FREDERIK BEYENS ?? Rita Gruloos is al jarenlang erkend stadsgids, te herkennen aan de officiële badge. Het is haar tweede leven. Jamil Valckx toont toeristen met Voyage Local een andere kant van Antwerpen. Ondertusse­n kan hij dit voltijds doen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO FREDERIK BEYENS Rita Gruloos is al jarenlang erkend stadsgids, te herkennen aan de officiële badge. Het is haar tweede leven. Jamil Valckx toont toeristen met Voyage Local een andere kant van Antwerpen. Ondertusse­n kan hij dit voltijds doen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium