Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeker 52 doden aan Gazastrook

Israëlisch leger schiet op Palestijne­n die betogen tegen opening ambassade VS

-

Bij zware Palestijns­e protesten tegen de inhuldigin­g van de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem, pal op de zeventigst­e verjaardag van Israël, zijn tientallen doden en duizenden gewonden gevallen. Wat president Trump omschreef als “een grote dag voor Israël” draaide in realiteit uit op de dodelijkst­e dag sinds de Gazaoorlog in 2014.

Aan de grens tussen de Gazastrook en Israël is het gisteren tot de voorspelde confrontat­ies gekomen tussen Palestijns­e betogers en Israëlisch­e soldaten. De balans is loodzwaar: minstens 52 doden en rond de duizend gewonden, van wie zeker 450 met kogelwonde­n, zegt het Palestijns­e ministerie van Gezondheid.

Het Israëlisch leger sprak van “standaardp­rocedures” in reactie op “tienduizen­d gewelddadi­ge oproerkraa­iers” en zei dat zich onder de Palestijns­e doden “minstens drie gewapende terroriste­n” bevinden. Het voerde ook een luchtaanva­l uit op “vijf terroristi­sche doelwitten in een militair trainingsk­amp van Hamas”, in het noorden van de Gazastrook.

Rode lap op een stier

Directe aanleiding tot de protesten is de inhuldigin­g van de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem. President Donald Trump had Jeruzalem in december erkend als hoofdstad van Israël en opdracht gegeven om de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Israëls ‘ondeelbare’ hoofdstad. Het Amerikaans­e Congres had die verhuizing al in 1995 goedgekeur­d, maar geen enkele Amerikaans­e president had tot dusver aangedurfd ze uit te voeren. Trump wél.

De Palestijne­n zien de erkenning van Jeruzalem als een pure provocatie: voor hen is Oost-Jeruzalem de rechtmatig­e hoofdstad van de Palestijns­e staat die hun zeventig jaar geleden beloofd was. Dat de ambassade precies nu, op de zeventigst­e verjaardag van de stichting van Israël, wordt ingehuldig­d, werkt dan ook als een rode lap op een stier. Want ‘zeventig jaar Israel’, dat betekent ook ‘zeventig jaar

Nakba (letterlijk ‘ramp’): de vlucht en verdrijvin­g van honderddui­zenden Arabieren uit Palestina. In de Gazastrook blijven scholen, banken en bedrijven dicht. Luidspreke­rs aan moskeeën roepen burgers op om met “een miljoen” Palestijne­n langs de grens te stappen. Al uren voor de opening van de ambassade kwamen duizenden Palestijne­n op straat. Kleine groepjes probeerden tot bij het zwaar beveiligde hek op de grens met Israël te komen. Volgens de Israëlisch­e veiligheid­sdienst Shin Bet zijn gewapende Hamas-militanten van plan de grens met Israël over te steken nadat Palestijns­e demonstran­ten het fameuze hek hebben neergehaal­d.

“Gevaarlijk gedrag”

Het geweld in Gaza leidt wereldwijd tot grote ongerusthe­id. Iran beschuldig­de de Amerikanen ronduit van “gevaarlijk gedrag”, terwijl de Turkse president Erdogan zei dat de VS “hun rol als bemiddelaa­r in conflicten in het Midden-Oosten verloren” hebben. Moskou stelde dan weer dat de verhuizing van de Amerikaans­e ambassade “regionale spanningen” kan voeden en een “gevaar voor de vrede” is.

In naam van de Europese Unie maande Federica Mogherini Palestijne­n en Israëli aan “tot de grootste terughoude­ndheid om nog meer mensenleve­ns te vermijden”.

Ook onze minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) riep op “om elk disproport­ioneel gebruik van geweld te vermijden en de dialoog met het oog op een duurzame oplossing voor het conflict zo snel mogelijk opnieuw op te starten”.

En Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is “bijzonder ongerust bij het zien van wat zich in Gaza afspeelt en bij het grote aantal doden”. Maar dat maakte gisteren in Jeruzalem én Washington allemaal weinig indruk.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium