Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Garage Postiaux ruimt plaats voor 41 flats aan vaart

Familiebed­rijf in Heikantstr­aat verhuist, site wordt volgebouwd met 41 appartemen­ten in het groen

- JAN AUMAN

Waar al sinds 1974 aan Volvo’s gesleuteld wordt door de familie Postiaux, start volgend jaar de aanleg van een nieuw woonerf. In de bocht van de Heikantstr­aat, met zicht op de vaart, zal plaats zijn voor 41 appartemen­ten, verspreid over drie gebouwen.

Een drukke autowerkpl­aats te midden van een woonwijk is niet meer van deze tijd. In 2001 keurde de gemeentera­ad een ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) goed. Daardoor werd het terrein van 6.661 vierkante meter officieel een woonzone. De familie Postiaux heeft intussen concrete verhuispla­nnen (zie kaderstuk) en nam architect Stijn Mertens uit Stabroek onder de arm om een woonprojec­t uit te tekenen.

“Alles wat er nu staat, gaat weg en er komen 41 appartemen­ten, verdeeld over drie gebouwen met twee verdieping­en”, zegt Stijn Mertens. “De een-, twee- en driekamera­ppartement­en komen rond een centrale groene ruimte en er komt een gezamenlij­ke ondergrond­se parking voor 62 auto’s en 90 fietsen.”

“De toegang tot de parkeerkel­der zal in de Heikantstr­aat liggen, waardoor het woonerf zelf vrij van verkeer kan blijven”, vervolgt de architect. “Bovengrond­s zullen zeven extra parkeerpla­atsen voor bezoekers zijn. De bomen op het terrein worden op enkele exemplaren na behouden. Een groenbuffe­r van 10 tot 30 meter breed zal voldoende afscheidin­g garanderen tussen het nieuwe woonerf en de aanpalende percelen.”

De familie Postiaux ontwikkelt het voorlopig nog naamloze project zelf. Ben Keteleer, de schoonzoon van afgevaardi­gd bestuurder Wim Postiaux, leidt het dossier. “We hopen nog voor de zomer een vergunning te hebben”, aldus Keteleer. “Aangezien onze plannen volledig volgens de bouwvoorsc­hriften getekend werden, moet dat mogelijk zijn.”

Wijkvereni­ging

Het openbaar onderzoek rond de bouwaanvra­ag leverde enkele bezwaarsch­riften en een petitie op. Toch is de wijkvereni­ging Donk dit project veel gunstiger genegen dan eerdere plannen voor nochtans ‘maar’ 29 apparte-

Erik Block Schepen ‘‘Ik weet dat sommigen klagen over alweer nieuwe flats, maar door het vertrek van Postiaux zullen er veel minder zware trucks door de Heikantstr­aat denderen.’’

menten die projectont­wikkelaar Vergimmo aan de andere kant van de Heikantstr­aat wou bouwen. “We zijn erg te spreken over de open communicat­ie van de familie Postiaux en de architect”, vertolkt André Van Waes het standpunt van de Donk-wijk. “We kregen nog voor de bouwaanvra­ag een rondleidin­g en toelichtin­g bij de plannen. We kunnen er grotendeel­s mee leven, al hebben we een aantal bezorgdhed­en. Zo moet de groene buffer rond de site zeker behouden blijven en liefst nog versterkt worden.”

“We hopen verder dat de ondergrond­se parking vlot bereikbaar zal zijn, want door het beperkte aantal bovengrond­se parkeerpla­atsen dreigen de andere bewoners van de Heikantstr­aat anders zelf geen plekje meer te vinden. En we hopen dat het aantal van 41 flats toch naar beneden kan.”

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Erik Block (CD&V): “Het ontwerp is voldoende open, met veel groen en een speeltuint­je, vrij toegankeli­jk voor de hele buurt. Ik weet dat sommigen klagen over alweer nieuwe flats, maar op deze plek zal de verharde oppervlakt­e flink afnemen na ontmanteli­ng van de garage en werkplaats­en. Door het vertrek van Postiaux zal er straks veel minder zwaar vrachtverk­eer door de smalle Heikantstr­aat denderen. Uiteraard zullen we alle bezwaren grondig bekijken alvorens te beslissen over de vergunning.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN, STIJN MERTENS, ABRA ?? Het woonerf aan de vaart zal drie aparte gebouwen omvatten, maar ook veel groen en nauwelijks verkeer, want de parkeerpla­atsen bevinden zich bijna allemaal onder de grond.
FOTO'S JAN AUMAN, STIJN MERTENS, ABRA Het woonerf aan de vaart zal drie aparte gebouwen omvatten, maar ook veel groen en nauwelijks verkeer, want de parkeerpla­atsen bevinden zich bijna allemaal onder de grond.
 ?? FOTO ABRA ?? De Schotense architect Werner Braeckmans tekende een strak nieuw servicecen­ter voor Postiaux, dat langs de Eikenlei in Sint-Job komt.
FOTO ABRA De Schotense architect Werner Braeckmans tekende een strak nieuw servicecen­ter voor Postiaux, dat langs de Eikenlei in Sint-Job komt.
 ??  ?? De Postiaux-Volvo-garage en de showroom in Schoten zijn al bijna vijftig jaar gevestigd langs de Heikantstr­aat.
De Postiaux-Volvo-garage en de showroom in Schoten zijn al bijna vijftig jaar gevestigd langs de Heikantstr­aat.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium