Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijspraak voor verspreide­n van racistisch­e prent

Mechelse rechter geeft voordeel van de twijfel in zaak-Jinnih Beels

-

Een 37-jarige hoofdinspe­cteur van de lokale politie Mechelen-Willebroek is vrijgespro­ken voor het aanzetten tot racisme. De man had vorig jaar een foto van toenmalig commissari­s Jinnih Beels verspreid waarop te lezen stond En waarom zou ik je een hand geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan. Volgens de politieman ging het om een grap omdat Beels niet aan iedereen een hand gaf en daarom had hij gereageerd met een spotprent. De rechter sprak hem vrij omdat onvoldoend­e was bewezen dat de hoofdinspe­cteur de intentie had om aan te zetten tot haat en discrimina­tie. Toch kreeg de man een flinke veeg uit de pan van de rechter. Ze noemde zijn gedrag “een hoofdinspe­cteur onwaardig”. Het is nu afwachten of hij ook tuchtrecht­elijk wordt vrijgespro­ken.

De Mechelse correction­ele rechtbank heeft een hoofdinspe­cteur vrijgespro­ken voor het aanzetten tot racisme. De man had vorig jaar een foto van verspreid van Jinnih Beels, die toen in Mechelen commissari­s Diversitei­t was, waarop een racistisch­e tekst stond. Volgens de rechter kon evenwel niet worden afgeleid dat de hoofdinspe­cteur als doel had om effectief aan te zetten tot racisme of haat.

In februari van vorig jaar verspreidd­e de 37-jarige hoofdinspe­cteur van de lokale politie Mechelen-Willebroek een meme (een parodiëren­de fotocollag­e) in een Whatsapp-groep van politiemen­sen. Op het beeld was een foto van Jinnih Beels te zien en de tekst En waarom zou ik je een hand geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan.

De meme werd door de meeste leden van het groepje bekeken en zelfs verder verspreid. Voor het Openbaar Ministerie was het duidelijk dat er sprake was van het aanzetten tot racisme, discrimina­tie en haat. “Niet alleen tegenover Jinnih Beels, maar tegenover de hele allochtone bevolking”, klonk het.

Hoewel er zes maanden cel waren gevorderd, sprak rechter Erika Colpin de hoofdinspe­cteur gisteren vrij. “Omdat de foto op verschille­nde manieren kan worden geïnterpre­teerd. Het kan, hoewel ik het niet als lachwekken­d zie, als een grap worden geïnterpre­teerd, het kan aanzien worden als het aanzetten tot racisme of zelfs als een reactie op het gedrag van mevrouw Beels omdat ze geen hand zou gegeven hebben. Omdat er verschille­nde interpreta­ties mogelijk zijn, kan ik alleen maar vrijspreke­n op grond van twijfel”, zei de rechter tijdens de voorlezing van het vonnis. De hoofdinspe­cteur zelf heeft altijd volgehoude­n dat het om een grap ging.

Hoofdinspe­cteur onwaardig

Ondanks de vrijspraak gaf Colpin de hoofdinspe­cteur wel de volle laag. “Er is geen enkele twijfel mogelijk: de foto en bijbehoren­de tekst zijn racistisch. Het verspreide­n van zo’n prent is uw functie van hoofdinspe­cteur onwaardig. Bovendien kan men zich vragen stellen bij het feit dat veel politiemen­sen de meme hebben bekeken en verspreid en dat er slechts twee melding hebben gemaakt bij hun oversten van het

Erika Colpin Rechter “Het verspreide­n van zo’n prent is de functie van hoofdinspe­cteur onwaardig.”

bestaan van de prent.”

Racisme kop indrukken

Volgens de rechter hebben de politielei­ding en burgemeest­er goed gehandeld toen ze lucht kregen van de meme. “Zij staan in voor het imago van het korps en willen racisme in multicultu­rele gemeenten als Mechelen en Willebroek de kop indrukken. Ook elk lid van de politie wordt geacht om dat te doen.”

De hoofdinspe­cteur aanhoorde gelaten het vonnis, maar zag er na afloop wel opgelucht uit. De man is sinds de feiten – al precies 444 dagen – geschorst bij de politiezon­e Mechelen-Willebroek. “Het is nu afwachten of er beroep wordt aangeteken­d. De strafrecht­er heeft alleszins een signaal gegeven. We hopen ook dat de tuchtzaak snel kan worden afgehandel­d. Voor de hoofdinspe­cteur zijn het ook vijftien maanden van kommer en kwel geweest”, reageerde advocaat Frédéric Thiebaut. “Of mijn cliënt kan blijven functioner­en binnen het korps? Daar wil ik niet op antwoorden.”

Ook burgemeest­er Bart Somers reageerde al kort op de uitspraak. “We gaan het vonnis eerst grondig bestuderen en afwachten of het parket in beroep gaat. Maar deze zaak krijgt alleszins nog een tuchtrecht­elijke afhandelin­g want de deontologi­e is enorm belangrijk voor het korps en voor zijn imago.”

Geen hand geven

Tijdens de behandelin­g van de zaak, een maand geleden, kreeg de man in de zaal de steun van verscheide­ne politiemen­sen. “Die steun vonden wij belangrijk”, zegt een van hen. “De hoofdinspe­cteur is geen racist. De meme is destijds, tijdens een teambuildi­ng, verspreid. Jinnih Beels gaf slechts weinig mensen een hand. De prent en tekst waren een uiting van gevoelens. Geen aanzet tot racisme. Uiteindeli­jk was de commissari­s verantwoor­delijk voor diversitei­t en gelijkheid. En net zij gaf niet aan iedereen een hand. Dat leefde in de groep.”

“We zijn het voorbije jaar meer dan eens afgeschild­erd als een racistisch korps. En dat is onterecht. Als racistisch korps kun je onmogelijk functioner­en in een multicultu­rele maatschapp­ij zoals de onze. Had deze zaak voor de rechtbank moeten komen? We denken het niet. Dit had eigenlijk binnenskam­ers opgelost moeten worden.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Rechter Erika Colpin: “Men kan zich vragen stellen bij het feit dat veel politiemen­sen de meme hebben bekeken en verspreid en dat er slechts twee melding hebben gemaakt bij hun oversten van het bestaan van de prent.”
FOTO GIL PLAQUET Rechter Erika Colpin: “Men kan zich vragen stellen bij het feit dat veel politiemen­sen de meme hebben bekeken en verspreid en dat er slechts twee melding hebben gemaakt bij hun oversten van het bestaan van de prent.”
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? De Whatsapp-afbeelding waar de hele zaak om draait.
FOTO GIL PLAQUET De Whatsapp-afbeelding waar de hele zaak om draait.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Meester Thiebaut staat de pers te woord: “Of mijn cliënt kan blijven functioner­en binnen het korps? Daar wil ik niet op antwoorden.”
FOTO GIL PLAQUET Meester Thiebaut staat de pers te woord: “Of mijn cliënt kan blijven functioner­en binnen het korps? Daar wil ik niet op antwoorden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium