Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dankzij Antwerp Space gaat Antwerpen de ruimte in

Ruimtevaar­tbedrijf uit Hoboken verzorgt in 2020 communicat­ie tussen aarde en rode planeet

- CHRISTOF WILLOCX

Het ruimtevaar­tbedrijf Antwerp Space uit Hoboken stuurt in 2020 een radiozende­r en een ontvanger naar de planeet Mars om van daaruit informatie door te sturen naar de aarde. Wetenschap­pers kunnen daardoor de structuur van Mars beter bestuderen.

In 2020 worden zeventien hoogtechno­logische toestellen met een capsule vanop de aarde naar de planeet Mars gestuurd. Dat gebeurt met de missie ExoMars. Elf van die toestellen zijn van Russische makelij. De andere apparaten komen uit Zweden, Finland, Tsjechië, Spanje en België.

De toestellen, zoals sensoren en speciale thermomete­rs, zullen op zoek gaan naar organisch materiaal uit de begindagen van de planeet. Ze moeten ook gegevens verzamelen over de klimaatver­anderingen die Mars door de eeuwen heen heeft ondergaan.

De Belgische bijdrage aan het project is de LaRa, de afkorting van Lander Radioscien­ce. Het toestel werd gemaakt door de ingenieurs van Antwerp Space, een ruimtevaar­tbedrijf dat in Hoboken zeventig mensen tewerkstel­t.

Alcatel Bell

Het bedrijf bestaat al sinds 1962 en was jarenlang onderdeel van Alcatel Bell. Sinds 2010 is het bedrijf eigendom van de Duitse ruimtevaar­tgroep OHB SE. “De LaRa is een klein aluminium toestel met drie antennes en een box met allerlei elektronis­che componente­n”, zegt Lieven Thomassen, de ingenieur die bij Antwerp Space de technische leiding heeft over het project. “De antennes en de box zijn onderling met elkaar verbonden. De twee kleine antennes worden gebruikt om radiosigna­len van Mars naar de aarde te zenden. De grootste antenne ontvangt radiosigna­len van de aarde. Dankzij LaRa zullen wetenschap­pers van de Koninklijk­e Sterrenwac­ht van België de rotatie en de inwendige structuur van Mars kunnen bestuderen.”

Het is de eerste keer dat een Belgische uitvinding op Mars zal belanden. “We hebben al een demonstrat­ietoestel gemaakt”, zegt Thomassen. “In de loop van 2019 werken we het definitiev­e toestel af. In 2020 wordt onze LaRa met een capsule naar Mars gevoerd. Die reis zal zo’n negen maanden duren. In die periode moet de capsule een afstand van negentig miljoen tot 375 miljoen kilometer afleggen, afhankelij­k van de afstand die de aarde en Mars verwijderd zijn van de zon.”

Wetenschap­pers kunnen dankzij LaRa onder meer nagaan of de kern van Mars vloeibaar is of niet. “Ze zullen daardoor kunnen bestuderen of er bewoning mogelijk is”, zegt Thomassen. “Mars en de aarde lijken op elkaar. Ze draaien alle twee in een baan rond de zon, hun afstand tot de zon is ongeveer gelijk, de seizoenen zijn ongeveer hetzelfde en overdag zijn er niet zo veel verschille­n in temperatuu­r.”

Doodse aarde

Toch is Mars een droge en doodse planeet, terwijl de aarde dat niet is. “Wetenschap­pers kunnen nagaan of de aarde ook zo’n doodse planeet kan worden. Of misschien ontdekken ze wel dat er toch grote verschille­n zijn tussen de twee planeten.”

De missie op Mars duurt precies een jaar en zal dus rond 2022 afgelopen zijn.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Jean-François Boone, Donald Heyman en Lieven Thomassen werken aan een toestel (inzet) dat vanop Mars kan communicer­en met de aarde.
FOTO WALTER SAENEN Jean-François Boone, Donald Heyman en Lieven Thomassen werken aan een toestel (inzet) dat vanop Mars kan communicer­en met de aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium