Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste gelatinewo­rst ter wereld ligt op Nieuw Zuid

Amerikaans­e kunstenaar maakt ’s werelds grootste gelatinest­aaf

-

De Amerikaans­e kunstenaar Mike Bouchet stelt vanaf donderdag zijn nieuw werk tentoon in Gallery Sofie Van de Velde op Nieuw Zuid. En Antwerpen krijgt de première van zijn Energy Log,

’s werelds grootste gelatinest­aaf.

Bouchet houdt me een donkerbrui­ne gelatinest­aaf voor met de dikte van een petfles. “Bijt er maar een stuk af”, zegt de Amerikaan. “Je zult zien dat je er veel energie van krijgt.”

Het is vaster van structuur, maar de smaak doet denken aan die van een gummibeer. Terwijl Mike ons rondleidt langs zijn werken in de Gallery Sofie Van de Velde, knabbelt hij af en toe zelf van zijn eigen creatie. “Lekker, niet?” Hij geeft de staaf nog eens door, als een joint bij een zomers kampvuur. Iedereen nog een beet.

Een megaversie van de snoepworst ligt op een witte tafel. Je ruikt hem al voor je hem ziet.

Energy Log heeft Mike Bouchet het werk gedoopt. Het is de grootste gelatinesn­oep aller tijden en Antwerpen krijgt de wereldprim­eur: hij is 1,65 meter lang en weegt 670 kilogram. “Het vorige wereldreco­rd stond op 512 kilogram”, weet de kunstenaar. “Dat heb ik verpletter­d.” Hij lacht.

“Alles draait tegenwoord­ig om energie en vitaliteit”, vertelt hij. “Je moet altijd wakker en opgepept zijn en ze slaan je dood met energiedra­nkjes. Toen heb ik zelf een recept voor een energiedra­nk bedacht. Die heb ik ook in dit gelatinebe­eld verwerkt. Met dezelfde substantie kun je trouwens allerlei dingen fabriceren. Ik heb er ook al flipflops mee gemaakt.”

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaan, die in Duitsland woont, in Antwerpen tentoonste­lt. In 2004 had hij het recept voor zijn eigen cola bedacht. Hij had er 2.000 liter van geproducee­rd en wilde die via de haven van Antwerpen naar China transporte­ren. “Maar dat is toen spectacula­ir mislukt. En omdat je vooruit moet in het leven, begon ik die cola te gebruiken als pigment voor schilderij­en en tekeningen. Een schot in de roos.”

80 ton rioolsmurr­ie

De snoepjesge­ur is een belangrijk element van de Energy Log.

“Het leven zit vol geuren. Waarom zou je ze niet in de kunst gebruiken?”

Galeriehou­der Sofie Van de Velde zal alleszins zeer tevreden zijn dat hij in Antwerpen niet doet wat hij twee jaar geleden in Zürich deed. Daar exposeerde de kunstenaar in het Migros Museum für Gegenwarts­kunst 80 ton gedroogde rioolsmurr­ie, de productie van een dag in de Zwitserse stad.

Over geur gesproken: vanaf juni doet Mike Bouchet ook mee aan Experience Traps, een groepstent­oonstellin­g in het Middelheim­museum. Energy Log wordt dan

Energy Fog en u kunt er dwars door de verstuifde mist van zijn energiedra­nk lopen.

Het hart van Bouchets huidige tentoonste­lling zijn de schilderij­en. “Ik maak collages van filmposter­s en laat die dan herschilde­ren door vaklui in China en India.”

We zien iconische figuren als de Smurfen en Spongebob en Gwyneth Paltrow, maar telkens in stukken en brokken, gecombinee­rd met andere beelden, zoals in een schuifpuzz­el. “Ik laat al die beelden uit de massacultu­ur op me inwerken en maak er dan iets nieuws mee”, zegt de Amerikaan. “En het leuke is dat de mensen binnen tweehonder­d jaar deze schilderij­en totaal anders zullen interprete­ren. Net zoals wij vandaag, meer dan vijfhonder­d jaar na zijn dood, ook niet meer alle symbolen begrijpen die je op de schilderij­en van Jeroen Bosch ziet en er dan maar onze eigen draai aan geven.”

Ook de Energy Log zal in de loop der tijden veranderen onder inMike vloed van de temperatuu­r en de vochtighei­d. De kunstenaar kent wel enkele droomlocat­ies voor het werk. “De bovenverdi­eping van het World Trade Center of de Ceremoniez­aal van de Verboden Stad.”

Maar ook u kunt er een in huis halen. Er zijn een vijftigtal miniversie­s gemaakt, te koop voor ongeveer 400 euro. U kunt dan zelf kiezen of u hem in de vitrinekas­t zet of opeet.

Mike Bouchet

kunstenaar

“Het leven zit vol geuren. Waarom zou je ze niet in de kunst gebruiken?”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De Amerikaans­e kunstenaar Mike Bouchet naast zijn opmerkelij­ke werk: een gelatinest­aaf van 670 kilogram.
FOTO DIRK KERSTENS De Amerikaans­e kunstenaar Mike Bouchet naast zijn opmerkelij­ke werk: een gelatinest­aaf van 670 kilogram.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium