Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nobelprijs voor de Oorlog komt dichtbij

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De zeventigst­e verjaardag van de staat Israël werd maandag gevierd met de officiële opening van de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem. Dat feestje werd ontsierd door de dood van minstens 52 Palestijne­n, om het leven gebracht door het Israëlisch­e leger.

De Palestijne­n probeerden, exact zeventig jaar nadat hun voorouders uit Israël waren verjaagd, de grens met hun vroegere thuisland weer over te steken. In de voorbije twee weken deden ze dat ook al. Bij die protesten werden nog eens vijftig Palestijne­n gedood. Er vielen ook meer dan duizend gewonden.

Dat het zeventigja­rige conflict tussen Israëli en Palestijne­n in de komende jaren niet zal worden opgelost, en nog minstens honderden doden zal eisen, is helaas een zekerheid. Want de Amerikaans­e president Donald Trump, zijn Israëlisch­e ambtsgenoo­t Benjamin Netanyahu en de Palestijns­e terreurbew­eging Hamas solliciter­en gretig naar de Nobelprijs voor de Oorlog.

Dat Netanyahu en Hamas zich al jarenlang hebben ingegraven in hun logica van haat en het grote eigen gelijk, is geen nieuws. Zonder hulp van buitenaf lijkt er geen realistisc­he kans op vrede te bestaan.

Dat een Amerikaans­e president de ene na de andere maatregel neemt om nog meer haat te zaaien, is al helemaal alarmerend.

Vorig jaar besliste Donald Trump om de Israëlisch­e ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat was een domme beslissing omdat de Palestijne­n Oost-Jeruzalem als een heilige stad beschouwen.

In plaats van een vredeshand naar de Palestijne­n uit te steken, besliste Trump begin dit jaar om de financiële steun aan UNRWA, de organisati­e van de Verenigde Naties die Palestijns­e vluchtelin­gen steunt, te halveren. Met als gevolg dat het Palestijns­e volk nog dieper in de armoede en de uitzichtlo­osheid is verzeild geraakt. Gisteren gaf Trump de Palestijne­n alweer een opdoffer van formaat. Zijn videotoesp­raak over de opening van de nieuwe ambassade bestond hoofdzakel­ijk uit een lofrede op Israël. De Palestijne­n werden amper vernoemd. “Onze grootste hoop is vrede”, durfde Trump nog te zeggen. Als dat werkelijk zo is, hoe kan hij de Palestijne­n dan zo negeren? Hoe kan Trump zijn toespraak volstoppen met superlatie­ven over een land dat diezelfde dag 52 mensen doodschiet? Het antwoord dreigt verrassend simpel te zijn. Trumps ego wordt gestreeld door de lofbetuigi­ngen uit Israël. Een narcist heeft wel wat anders te doen dan het scheppen van wereldvred­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium