Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen maar compliment­jes

- (krs)

Trumps dochter Ivanka verwelkomd­e gisteren als gastvrouw meer dan achthonder­d genodigden en onthulde ook de officiële gedenkplaa­t. “In naam van de 45ste president van de Verenigde Staten heten wij u officieel en voor de eerste keer welkom in de ambassade van de VS, hier in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël.”

Trump zelf was niet aanwezig maar, kreeg heel de ceremonie lang bloemetjes toegegooid. “Andere Amerikaans­e presidente­n hebben hun belofte gebroken. Wanneer president Trump iets belooft, houdt hij woord”, zei Trumps schoonzoon en ‘vredesgeza­nt’ voor het Midden-Oosten Jared Kushner. Hij veroordeel­de het Palestijns­e geweld – “Zij die aansporen tot geweld, zijn een deel van het probleem, niet van de oplossing” – en stelde dat “vrede binnen handbereik ligt als we durven te geloven dat de toekomst anders zal zijn dan het verleden. Het wordt geen gemakkelij­ke weg. Maar de VS zijn bereid om een vredesakko­ord op alle mogelijke manieren te ondersteun­en.” Een zichtbaar aangedane premier Netanyahu richtte zich persoonlij­k tot Trump: “Wij kunnen ons geen betere vrienden inbeelden”, zei hij. “President Trump, door de geschieden­is te erkennen, schrijft u geschieden­is. Dit is een grote dag voor Israël. Dit is een grote dag voor Amerika. En ik denk ook een grote dag voor de vrede.”

Waarna hij het leger, de ordetroepe­n en de Mossad dankte. “Onze moedige soldaten beschermen op dit eigenste moment de grenzen van Israël.” Maar over de tientallen doden en talloze gewonden die daarbij vielen, werd in de nieuwe ambassade met geen woord gerept. Door niemand.

En Trump? Die volgde naar verluidt de officiële opening live en stuurde tweets en een videoboods­chap de wereld in. “Wij erkennen vandaag wat vanzelfspr­ekend is: met name de duidelijke realiteit dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël.”

 ?? FOTO AP ?? Premier Netanyahu zit glunderend naast Ivanka Trump.
FOTO AP Premier Netanyahu zit glunderend naast Ivanka Trump.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium