Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dialoog is nodig zodat kloof tussen politie en bevolking niet groter wordt”

Jinnih Beels krijgt veel reacties op vrijspraak van hoofdinspe­cteur

-

Jinnih Beels, die ondertusse­n gestopt is als commissari­s in Mechelen en gekozen heeft voor een politieke carrière in Antwerpen, is niet teleurgest­eld na het vonnis. Ze roept wel op tot een dialoog met de bevolking.

“De rechter heeft in haar vonnis een reeks veelzeggen­de zaken gezegd. Zo vindt ze de prent verwerpeli­jk, maar ze is gebonden aan de wetgeving”, reageert Beels op de uitspraak. “De politieman gebruikt humor als excuus voor deze prent. Er kon niet worden aangetoond dat de opzet racistisch was. Daar bestaat twijfel over en dus kan de rechter niets anders dan deze hoofdinspe­cteur vrij te spreken.”

Maatschapp­elijke impact

Beels hoopt wel dat er een duidelijk signaal komt van de hoofdinspe­cteur, de korpsleidi­ng en het stadsbestu­ur. “Nadat het vonnis was uitgesprok­en, kreeg ik veel berichten uit Antwerpen en Mechelen”, zegt ze. “Mensen snappen deze uitspraak niet. De maatschapp­elijke impact is immens. De korpsleidi­ng en de burgemeest­er namen bij de start al hun verantwoor­delijkheid door een klacht in te dienen tegen de hoofdinspe­cteur. De politieman had mij gecontacte­erd om zijn excuses aan te bieden, maar toen liep het gerechteli­jk onderzoek al en was het beter om de resultaten van dat onderzoek af te wachten.”

Het gaat trouwens ook allang niet meer over mij. Er moet nu een dialoog worden opgestart met de bevolking. Anders zal de kloof tussen het korps en de bevolking alleen groter worden. Het bemoeilijk­t het werk van alle agenten in Mechelen. De boodschap moet worden herhaald dat de politie er daadwerkel­ijk voor iedereen is. Dit is een advies van mij aan de hoofdinspe­cteur, de korpsleidi­ng en het stadsbestu­ur vanuit mijn vroegere ervaring als lid van de cel Diversitei­t bij de politie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium