Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minimale dienstverl­ening tijdens staking De Lijn

Primeur voor Vlaamse bus en tram: werkwillig­e chauffeurs mogen uitrijden

- TEX VAN BERLAER

Door vakbondsac­ties zullen reizigers van de Lijn de komende dagen hinder ondervinde­n. Voor het eerst ooit zorgt De Lijn voor een gegarandee­rde dienstverl­ening op de drukste lijnen.

Morgen is er een grote betoging in Brussel, om dan tot zondag te staken tegen het reorganisa­tieplan van De Lijn. Het belooft een frustreren­de week te worden voor pendelaars die rekenen op de bussen en trams van de Vlaamse vervoermaa­tschappij.

Toch bestaat de kans dat zij de gevolgen van de vakbondsac­ties minder zullen voelen dan normaal. De Lijn test vanaf morgen voor het eerst haar versie van de minimale dienstverl­ening die eerder al werd ingevoerd bij de NMBS.

Werkwillig­e chauffeurs

“Het gaat om een systeem waarbij de werkwillig­e chauffeurs ingezet worden op vooraf bepaalde assen”, zegt woordvoerd­er Tom Van De Vreken. “Zo gaan ze dus niet verspreid aan de slag op het hele net, waardoor je soms maar één bus of tram hebt op een hele lijn.”

Over welke lijnen het precies gaat, is niet duidelijk. “Maar het zullen vooral assen zijn die veel mensen vervoeren in de spits, gespreid over de verschille­nde windrichti­ngen.”

Toch gaat de vergelijki­ng met de minimale dienstverl­ening bij het spoor nog niet helemaal op, omdat de werknemers daar op voorhand moeten aangeven of ze al dan niet staken. De Lijn zal daarentege­n iedere dag opnieuw moeten inspelen op het aantal opgedaagde chauffeurs, dat niet op voorhand geweten is.

Meer lucht dan mensen

Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us reageert hoe dan ook tevreden. “Wij zijn altijd voorstande­r geweest van een gereguleer­d stakingsre­cht, waarbij men het schema aanpast op het aantal beschikbar­e werknemers”, zegt voorzitter Stefan Stynen. Daarnaast hoopt Stynen dat De Lijn de dienstverl­ening vooral goed communicee­rt aan de reizigers.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is blij. “Dit is het logisch gevolg van de bestuursov­ereenkomst”, zegt hij. “Ik vind het al erg genoeg dat zo veel mensen gegijzeld worden door deze staking, maar nu hebben we tenminste een gegarandee­rde dienstverl­ening.”

Bij de vakbonden wilde niemand reageren.

Ben Weyts Minister van Mobiliteit “Dit is het logische gevolg van de beheersove­reenkomst.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een vertrouwd beeld bij stakingen: bussen die stil staan. Toch zullen er morgen en later enkele rijden.
FOTO BELGA Een vertrouwd beeld bij stakingen: bussen die stil staan. Toch zullen er morgen en later enkele rijden.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium