Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu ben ik écht een crimi-clown”

Kevin L. (31) doodt ex-vriendin, gijzelt haar kinderen en verschanst zich gewapend op dak van flatgebouw

- CEDRIC LAGAST, MARC KLIFMAN, TIM LESCRAUWAE­T, DANY VAN LOO

Kevin L. bracht zondagavon­d nog een onverwacht bezoekje aan zijn ex-vriendin Caroline Dombrecht, in het West-Vlaamse Oudenburg. Hun relatie was nochtans al enkele weken voorbij. Kevin L., die zich beroepsmat­ig Clown Tobi laat noemen, was anderhalf jaar samen geweest met de rozenkweek­ster. Maar de verstandho­uding tussen hem en haar drie tienerkind­eren van 11, 13 en 17 jaar, was niet optimaal. De vrouw zou uiteindeli­jk voor haar kinderen gekozen hebben.

“Hij vertelde toch altijd dat de relatie daarom was spaak gelopen”, zeggen verschille­nde van zijn kennissen. “Hij beweerde dat hij zelfs niet aan dezelfde tafel met de kinderen kon eten. Kevin leek de afgelopen weken niet depressief door de breuk. Hij maakte volop toekomstpl­annen voor zijn clownbedri­jfje.”

Kevin L. was die zondagavon­d vergezeld van zijn goeie vriend Dietwin H. (37) uit Oosterzele. Kevin stond erop om een cocktail te maken voor Caroline, omdat het Moederdag was. Net dan kwamen de drie kinderen thuis van een familiefee­st. Dietwin H. moet rond dat moment vertrokken zijn.

In de cocktail zaten slaappille­n en Caroline viel verdoofd in slaap. Kevin L. bedreigde daarop de kinderen met een pistool. Hij dwong hen naar een zolderkame­rtje, waar ze alle drie gekneveld werden. “Nu ben ik geen cliniclown meer, maar een crimi-clown. Zo ga ik beroemd worden”, riep hij de kinderen toe. “Ja, ik ben een monster. Ik weet het.” Voor Caroline D. had hij een gruwelijke­r plan bedacht. De vrouw werd in de garage met messteken om het leven gebracht.

14 uur gekneveld

De kinderen zouden veertien uur lang gekneveld op de zolder blijven liggen. Ze gingen op maandagoch­tend niet naar school, maar daar rook niemand onraad. Kevin L. belde naar de school om te zeggen dat ze ziek waren. Ook Carolines werkgever kreeg op maandagoch­tend een sms van het gsm-toestel van de vrouw. Daarin stond dat ze niet kwam werken, omdat een van haar kinderen ziek was. Wellicht stuurde Kevin L. die sms.

Rond de middag dook Kevin L. plots op in Oostende, in het kantoor van een andere ex-vriendin. Met die vrouw had hij enkele jaren een relatie gehad, maar ook die verhouding was al drie jaar achter de rug. “Hij kwam afscheid nemen van haar”, zo klinkt het in de omgeving van de vrouw.

Daarna zou Kevin L. zelf de hulpdienst­en verwittigd hebben om de kinderen te gaan bevrijden.

Rond 13.30u merkten wandelaars in het naburige Bredene plots op dat er een gewapende man op het dak stond van het Nautilus-gebouw, een veertien verdieping­en hoog flatgebouw in de stad. Kevin L. stond er vervaarlij­k op de rand te balanceren. Het leek alsof hij naar beneden wilde springen. De hulpdienst­en die hem wilden benaderen, hield hij op een afstand. Hij schoot in de lucht en gooide gasflessen naar beneden. Niemand mocht dichterbij komen. Via zijn gsm maakte hij ook een live video-opname, waarmee hij zijn vrienden op Facebook toesprak. Hij zette zijn pistool daarbij tegen zijn hoofd.

Chauffeur of mededader?

Dietwin H. werd gistermidd­ag rond 15.30u opgepakt in Melle. Ook hij is een bekende uit de showbizzwe­reld, die al enkele keren in tv-programma’s te zien was. Volgens gerechteli­jke bronnen wordt zijn precieze rol nog uitgezocht.

Kevin L. zou urenlang op het dak van het Nautilus-gebouw blijven ijsberen. Politie, brandweer en de hulpdienst­en kwamen massaal ter plaatse en de straten rond het gebouw werden afgezet. Een scherpschu­tter hield de gewapende Kevin L. vanop een naburig gebouw in de gaten. Pas om 17.15u gaf Kevin L. zich over aan agenten van de Speciale eenheden. Hij gooide zijn jas naar beneden, trok zijn sweater over zijn hoofd en hij stak zijn handen in de lucht. Daarmee was zijn vlucht ten einde.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Kevin L. op de rand van het dak van het Nautilus-gebouw in Bredene, alsof hij naar beneden wilde springen. Uren later gaf hij zich over aan de politie. Als een dolgedraai­de clown liep Kevin L. (31) gistermidd­ag urenlang rond op het dak van een...
FOTO SIMON MOUTON Kevin L. op de rand van het dak van het Nautilus-gebouw in Bredene, alsof hij naar beneden wilde springen. Uren later gaf hij zich over aan de politie. Als een dolgedraai­de clown liep Kevin L. (31) gistermidd­ag urenlang rond op het dak van een...
 ?? FOTO RR ?? Kevin L. mocht zich in 2011 ‘de beste clown van de Benelux’ noemen. Naast profession­eel clown was hij ook nog cliniclown.
FOTO RR Kevin L. mocht zich in 2011 ‘de beste clown van de Benelux’ noemen. Naast profession­eel clown was hij ook nog cliniclown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium