Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inval bij bedrijf in gevogelte: geen risico voor volksgezon­dheid

Smits Pluimveepr­odukten uit Heist-op-den-Berg verdacht van gesjoemel met facturen en leveringsb­onnen

- (tdk, cds)

Na de inval bij het bedrijf Smits Pluimveepr­odukten in Heist-opden-Berg hebben speurders vastgestel­d dat er problemen waren met de traceerbaa­rheid van de uitgaande producten en dat er mogelijk gefraudeer­d werd. Voor de volksgezon­dheid is er geen probleem.

Het Antwerpse parket bevestigde gisteren dat het over aanwijzing­en beschikt dat het softwaresy­steem waarmee het bedrijf facturen, etiketten en leveringsb­onnen genereerde, werd misbruikt. “Zo zouden de werkelijk geleverde hoeveelhed­en vlees bij klanten niet overeenste­mmen met de hoeveelhed­en die op de documenten werden vermeld”, zegt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket.

Niet alleen fraude bij facturatie wordt door de speurders onderzocht, ook de traceerbaa­rheid van het uitgaande vlees maakt deel uit van het onderzoek. Want ook dat is belangrijk wanneer zich een probleem voordoet in de voedselket­en. “Uit het onderzoek van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en) blijkt evenwel dat er geen slechte hygiënepra­ktijken konden worden vastgestel­d bij het bedrijf.

Tijdelijk gesloten

De producten die door Smits Pluimveepr­odukten werden vervaardig­d, stellen ook geen onmiddelli­jk risico voor de volksgezon­dheid”, liet het FAVV gisteren weten. “Het Voedselage­ntschap heeft wel een tijdelijke sluiting van het bedrijf opgelegd om de situatie ter plaatse te bevriezen en het onderzoek grondig te kunnen uitvoeren. Op de aanwezige producten is bewarend beslag gelegd. Moesten er producten kunnen worden geïdentifi­ceerd die een mogelijk gevaar voor de consument inhouden, dan gaan we daar onmiddelli­jk over communicer­en.”

Speurders vielen zaterdag niet alleen binnen bij Smits Pluimveepr­odukten in de Heistse industriez­one, maar ook in de privéwonin­g van de zaakvoerde­rs. Er werden verscheide­ne documenten in beslag genomen.

Zaakvoerde­rs Stefan C. en Bénédicte P. zijn in de loop van het weekend aangehoude­n door de Mechelse onderzoeks­rechter Theo Byl. “Mijn cliënten weten niet wat hen overkomt, nu ze in de gevangenis zitten. Als ze een fout hebben gemaakt, willen ze die graag rechtzette­n”, reageert hun advocaat Stefan Sablon.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Speurders aan de slag bij het verdachte bedrijf.
FOTO WALTER SAENEN Speurders aan de slag bij het verdachte bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium