Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zevental slachtoffe­rs heeft wel degelijk gehoorverl­ies”

Andere supporters kampen nog met duizelighe­id of oorsuizing­en

- DENNIS VAN DAMME

De dienst neus-, keel- en oorziekten (NKO) van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen draait overuren. Zondag en maandag bood zich daar een twintigtal mensen aan voor een grondige screening na de ontploffin­g van een zware vuurwerkbo­m tijdens de match van zaterdag op de Bosuil. “Ongeveer een derde van hen heeft wel degelijk gehoorverl­ies”, zegt prof. dr. Vincent Van Rompaey.

De combinatie van lawaai en een drukgolf kan leiden tot gehoorscha­de, een gevoel van druk op de oren en zelfs (permanent) gehoorverl­ies. Na de bijzonder luide en hevige ontploffin­g op de Bosuil trokken zaterdag al verschille­nde toeschouwe­rs naar het ziekenhuis. Zondag en maandag werden zij grondig onderzocht. “We doen gehoortest­en, meten de druk en peilen naar oorsuizing­en. Dat laatste moet via mondelinge vragen gebeuren”, aldus prof. dr. Van Rompaey van de dienst NKO van het UZA in Edegem.

Zuurstofth­erapie

Eens de ernst van de schade kan worden ingeschat, wordt er een voorstel voor een behandelin­g gedaan. “In een eerste fase wordt een cortisonen­kuur opgestart in combinatie met een middel dat de schade aan het slakkenhui­s beperkt. Daarnaast beschikken wij ook over een caisson, dat is een zuurstofka­mer voor hyperbare zuurstofth­erapie. Onze caisson heeft plaats voor twaalf personen en een therapie bestaat uit tien sessies. Ze wordt opgestart voor mensen met oorsuizing­en of gehoorverl­ies. Wij zijn een van de weinige centra die deze behandelin­g kunnen geven in België, dus de caisson is best druk bevraagd. Ook slachtoffe­rs van CO-intoxicati­e worden er bijvoorbee­ld in behandeld, dus als er sprake is van levensgeva­ar krijgen zij voorrang op mensen met gehoorprob­lemen.”

Duizelig

Uit de eerste tests op zondag en maandag blijkt dat ongeveer een derde van de zowat twintig mensen die zich hebben aangeboden, wel degelijk gehoorverl­ies heeft opgelopen. “Zij hebben het aanbod gekregen om de hyperbare zuurstofth­erapie te volgen”, zegt Van Rompaey. “Bij sommige patienten wordt die meteen opgestart, anderen wensen nog even af te wachten om te zien welk effect de medicatie heeft. De zuurstofth­erapie is immers tijdrovend: er worden in principe twee sessies per dag gegeven, dus je bent er een volledige werkweek mee bezig. Het is niet voor iedereen even gemakkelij­k om de agenda zo snel overhoop te gooien.”

Na die sessies kan het nog weken duren vooraleer de patiënten verbeterin­g merken. Het is volgens Van Rompaey nog te vroeg om te zeggen of de gehoorscha­de al dan niet blijvend is. De overige patiënten hebben volgens Van Rompaey vooral last van oorsuizing­en en duizelighe­id. “Het gehoororga­an is immers ook het evenwichts­orgaan”, zegt hij.

Prof. dr. Vincent Van Rompaey Neus-keel-oorspecial­ist UZA “Het is nog te vroeg om in te schatten of de gehoorscha­de ook blijvend is.”

Niet eerste keer

Groepen mensen die gehoorscha­de oplopen door vuurwerk zijn niet ongewoon in Antwerpen, stelt van Rompaey. “In de periode rond Nieuwjaar zien we dat wel vaker gebeuren. En het is trouwens ook niet de eerste keer dat we mensen uit het Bosuilstad­ion over de vloer krijgen”, aldus Van Rompaey.

 ?? FOTO BELGA ?? Supporters bedekken hun oren na de enorme knal van de ontploffin­g in de tribune afgelopen zaterdag.
FOTO BELGA Supporters bedekken hun oren na de enorme knal van de ontploffin­g in de tribune afgelopen zaterdag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium