Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwaluwen overlijden massaal tijdens trektocht

Vogelspott­ers stellen opmerkelij­ke dalingen vast

- (pvb)

Zwaluwen worden al jarenlang steeds schaarser in onze regionen. Dit seizoen is er echter meer aan de hand. Alles wijst erop dat de dieren dit jaar tijdens hun trektocht onderweg massaal zijn omgekomen.

“Heel veel mensen nemen verontrust contact op met Vogelbesch­erming Vlaanderen”, aldus Jan Rodts. “Dat het dit jaar slecht gaat met de zwaluwen is duidelijk. Je kan bijna zeggen dat er amper teruggekee­rd zijn uit Afrika. Ik was de voorbije week in Midden-Frankrijk. Een boer daar vertelde me dat hij vorig jaar tachtig bewoonde nesten had. Dit jaar nog geen tien. Vlakbij in een schuurtje telde ik vorig jaar zeven bewoonde nesten. Nu geen enkel!”

Op globale cijfers wil Rodts zich nog niet vastpinnen, maar de website ww.trektellen.nl meldt tegenover dezelfde periode vorig jaar 58% minder boerenzwal­uwen, 82% minder gierzwaluw­en en zelfs 88% minder huiszwaluw­en. Dat geeft alvast indicaties. “Deze terugval is al jaren bezig. Maar dit jaar is er wat anders aan de hand.”

Zandstorme­n boven Sahara

Speelde misschien mee dat we hier in april verschille­nde keren regen met woestijnza­nd kregen, wat wijst op zandstorme­n? “Allicht heeft het te maken met natuurfeno­menen zoals zandstorme­n, droogtes of bar slecht weer in bergketens. Het is momenteel gissen naar de oorzaken. Maar het valt te vrezen dat die vogels onderweg zijn omgekomen.”

Globaal spelen al langer factoren mee zoals de teloorgang van habitat, de inzet van chemische bestrijdin­gsmiddelen en de kwalitatie­ve daling van de versnipper­de natuur in Vlaanderen. In Afrika spelen ook kleinere aspecten mee. “Zo vangen kinderen in het oosten van Congo zwaluwen uit armoede, om ze voor hun studiegeld voor enkele centen te verkopen, als ‘zwaluw aan het spit’! En dan weten we nog niet eens wat het effect van de klimaatopw­arming zal zijn”, aldus Rodts.

Kunstneste­n in kazerne

De wellicht grootste populatie huiszwaluw­en in het Waasland is te vinden in de kazerne van het 11de Bataljon Genie in Burcht. Tsjilpende zwaluwen scheren er ook vandaag over het paradeplei­n. Vorig jaar waren de betonnen goten echter dringend toe aan vervanging. Dat had de ondergang betekent van deze kolonie. In overleg met Natuurpunt deden de militairen er alles aan om nog voor het broedseizo­en 2017 de meeste goten te vervangen en liefst 86 kunstneste­n op te hangen. Het succes was enorm: 76 ervan werden meteen bewoond, naast nog eens negen natuurlijk­e nesten. Maar dit jaar? Volgens luitenant-kolonel Yves De Neve zijn er zwaluwen teruggekee­rd maar “een telling was er nog niet. Mensen die het in de gaten houden hebben wel de indruk dat het er minder zijn dan vorig jaar”.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De kunstneste­n in de kazerne van Burcht waren vorig jaar een enorm succes. Dit jaar is het afwachten.
FOTO PATRICK DE ROO De kunstneste­n in de kazerne van Burcht waren vorig jaar een enorm succes. Dit jaar is het afwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium