Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is niet omdat ik goed Monopoly speel, dat ik ineens kapitalist ben”

Antwerpse priesters schenken absolutie aan liegende en bedriegend­e confrater Pieter

-

Pastoors hebben het door het priesterte­kort tegenwoord­ig zó druk, dat ze nauwelijks de tijd vonden om naar hun Brugse confrater in De Mol te kijken. Al geven de meeste priesters uit bisdom Antwerpen de vloekende en liegende priester Pieter wel de absolutie.

Televisiek­ijkend Vlaanderen wist al dat hij kan vloeken als een ketter. Zondagavon­d werd duidelijk dat hij ook nog eens kan bedriegen als een Judas. En toch hoeft priester Pieter Delanoy (34) niet te voet naar Lourdes te gaan om vergiffeni­s te krijgen.

“Ik weet het wel, ‘Gij zult niet liegen’ is een van de tien geboden is”, zegt Rudi Mannaerts, met zijn fitness en dancemuzie­k in de SintAndrie­skerk de meest flamboyant­e pastoor van Antwerpen. “Maar er moet onderschei­d worden gemaakt tussen een spel en het ware leven. Ik heb vroeger ook veel Monopoly gespeeld, maar wil dat zeggen dat ik een kapitalist ben?”

Volgens Mannaerts is het goed dat een jonge priester eens “als zichzelf” aan bod kan komen. “Het cliché van de pastoor als seut en saaie sok leeft blijkbaar nog bij veel mensen, als ik vandaag al die verbaasde reacties lees.”

Dat is ook exact wat professor kerkelijk recht Rik Torfs opvalt. “Dit is een wake-upcall dat priesters niet per se sukkelacht­ige wereldvree­mde wezens in een lange soutane moeten zijn. Er zijn tegenwoord­ig veel mensen die persoonlij­k geen priester meer kennen. Als ze dan een normale, jonge pastoor zien, schrikken ze.”

Pr-stunt voor de Kerk

Of de deelname van priester Pieter kan kaderen in een goed voorbereid­e pr-stunt van de Kerk? Dat marketeers van de Kerk de ‘priester-mol’ bedacht hebben? “Daar overschat u toch wel geweldig het instituut Kerk hoor”, lacht Rik Torfs ons vermoeden weg. “De Kerk is niet bezig met wat het mainstream-publiek boeit.”

Pastoor Jan Verheyen (67) uit Lier, deken van 58 parochies, wist dat een priester meedeed aan De

Mol. “Men had me gezegd dat ik moest kijken, maar ik werk altijd tot twee of drie uur ’s nachts. Wat niet wegneemt dat ik zo’n deelname goed vind voor de beeldvormi­ng rond jonge priesters.”

Jonge roepingen

In 2014 stond Verheyen in de krant. Een van zijn misdienaar­s, de 17-jarige Jens Van Rompaey, startte toen op als jongste van het land met zijn priesterop­leiding in het seminarie. “Jens heeft dat vier jaar gedaan, maar is intussen gestopt. Hij vervolledi­gt nu zijn studie filosofie. Intussen overweegt er wel een jonge elektricie­n van busbouwer Van Hool om de priesterop­leiding te beginnen, dus er worden nog jonge mensen geroepen”, zegt de pastoor.

Ook Tom Schelleken­s, die eerst in Mortsel werd gewijd, later stopte als priester en ondertusse­n tóch opnieuw werd gewijd, vindt zo’n deelname wel kunnen. Zelfs als Mol. “Als ik met de kaarten speel, kan ik ook een pokerface opzetten.” Zelf kwam priester Schelleken­s ook al in Koppen op televisie en vlak na zijn wijding zat hij als jonge priester op de sofa bij Marlène de Wouters, samen met Sonja Kimpen en Helmut Lotti. “Wij zijn mensen onder de mensen. Met de jaarmarkt sta ik met de parochie ook in een kraampje”, vertelt Schelleken­s.

Voorbeeldr­ol

Wie het opmerkelij­k genoeg wél moeilijk heeft met een priester als Mol, is Wim Simons (34). De pastoor van Herk-de-Stad wordt met zijn eigen YouTube-kanaal de modernste pastoor van het land genoemd. “Ik zou het niet met mijn geweten kunnen verzoenen om te liegen. Priester ben je altijd, ook in een televisiep­rogramma. Het is zoals je altijd vader bent. Je kan dat niet ‘op’ en ‘af’ zetten. Wij hebben een voorbeeldr­ol.”

 ?? FOTO BELGA ?? Wekenlang wist Pieter iedereen te misleiden en te bedriegen in De Mol. Winnaar Lloyd heeft hem intussen al vergeven voor die zonden.
FOTO BELGA Wekenlang wist Pieter iedereen te misleiden en te bedriegen in De Mol. Winnaar Lloyd heeft hem intussen al vergeven voor die zonden.
 ?? FOTO RR ?? In 2008 was Pieter (toen 24) de enige nieuw gewijde priester in het bisdom Brugge.
FOTO RR In 2008 was Pieter (toen 24) de enige nieuw gewijde priester in het bisdom Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium