Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Presentato­r blijft radio maken, zelfs zonder stembanden

Frank (58) presenteer­t voor het eerst opnieuw na kanker aan het strottenho­ofd

- SILKE REMMERY

Hij heeft geen stembanden meer, maar vandaag is de Antwerpse dj Frank De Laet (58) opnieuw te horen op de radio. Voor het eerst sinds de operatie de tumor van zijn strottenho­ofd weghaalde. “Ik had er niet meer op gerekend dat ik nog zou presentere­n. Maar wat moet ik beginnen zonder radio? Het is mijn leven.”

“Eén twee, één twee.” Dat was het eerste wat Frank De Laet (58) zei toen hij weer kon spreken, drie weken geleden. “Beroepsmis­vorming”, zegt hij. Maar waar deze woorden vroeger luid en krachtig door zijn microfoon te horen waren, klonken ze nu stil en hees. Want vorige maand werd hij geopereerd aan een tumor in zijn strottenho­ofd. De kanker is nu uit zijn lijf, maar zijn stembanden ook. De Laet is hét instrument van een radioprese­ntator kwijt. Spreken doet hij nu dankzij een prothese tussen zijn slokdarm en luchtpijp. “Ik was kwaad toen ik na de operatie wakker werd. Het was definitief: ik was mijn stem kwijt. Een heel lichaam had ik om kanker te krijgen en toch kreeg ik het uitgereken­d op mijn stembanden.”

Voor de ingreep was zelfs niet zeker of hij ooit weer duidelijk zou kunnen praten. Toch zeker niet zo snel. “De hemel viel op mijn hoofd toen ik de diagnose in maart hoorde. Ik zag het leven niet meer zitten bij de gedachte dat ik geen radio meer zou kunnen maken. Wat moest ik beginnen zonder? Ik was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met radio bezig.”

Vedette bij de meisjes

Het begon al toen hij als kind beter de top veertig vanbuiten kende dan zijn cursussen. Op zijn vijftiende draaide hij plaatjes als dj, maar op zijn negentiend­e – bijna veertig jaar geleden – leerde hij het vak van radioprese­ntator. “Ik presenteer­de voor het eerst op een lokale radiozende­r in Berchem. Die zenders waren toen nog illegaal. En wij, presentato­ren, waren vedettes bij de schoolmeis­jes. Ik deed niets anders meer dan met de radio bezig te zijn. Muziek zoeken, nummers aan elkaar praten en reportages maken.”

Als hij nu opnames van vroeger terughoort, doet dat pijn. Zijn stem is niet meer zo luid en krachtig. En om er weer intonatie in te krijgen, moet hij logopedie volgen. “Ik weet nu al dat ze nooit meer terugkomt zoals ze was. Dat is confronter­end. Het was mijn grootste talent en dat ben ik verloren.”

Frank De Laet Radioprese­ntator “Mijn stem komt nooit meer terug zoals ze was. Het was mijn grootste talent en dat ben ik verloren.”

De Laet Night Show

Maar De Laet legt zich niet zomaar neer bij zijn lot. Hij wil koste wat het kost weer presentere­n. Daarom begint hij vandaag voorzichti­g opnieuw, met een reportage op Stadsradio Vlaanderen. “Ik wil tegen het einde van het jaar opnieuw volledige programma’s presentere­n. Mijn De Laet Night

Show. Na de diagnose had ik daar eigenlijk niet meer op gerekend. Mijn stem is nog lang niet perfect, maar ik moest nu al herbeginne­n. Vanaf donderdag start ik nog met een reeks preventiev­e bestraling­en en ik wil voordien weer op de radio geweest zijn. Voor mezelf, omdat het zo’n passie is, en voor mijn luisteraar­s. Hen wil ik laten horen: ‘ik ben hier nog, hé’. Ik geef me niet zomaar gewonnen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Dankzij een prothese spreekt Frank De Laet uit Antwerpen vandaag opnieuw een radiorepor­tage aan elkaar.
FOTO WALTER SAENEN Dankzij een prothese spreekt Frank De Laet uit Antwerpen vandaag opnieuw een radiorepor­tage aan elkaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium