Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na 60 jaar tussen de dieren, ga ik nu tussen de mensen wonen”

Boer Jan van kinderboer­derij Rivierenho­f gaat op pensioen

- JAN STASSIJNS

Jan Hertogs (59), of boer Jan van de kinderboer­derij in het Rivierenho­f in Deurne, gaat binnenkort op pensioen. Hij is geboren en getogen op de boerderij en mag het al bijna zestig jaar zijn thuis noemen. Maar in oktober verhuist hij naar Wommelgem. “Wat nu? Ik zal een nieuwe hobby moeten zoeken”, zegt hij.

De kinderboer­derij in het provinciaa­l

groendomei­n Rivierenho­f in Deurne is al jarenlang een trekpleist­er voor jong en oud. Twaalfduiz­end schoolkind­eren komen er ieder jaar het leven op de boerderij ontdekken en daarnaast verwelkomt boer Jan en zijn gevolg er jaarlijks nog eens achttiendu­izend bezoekers.

Maar in oktober neemt Jan na zestig jaar afscheid van zijn kinderboer­derij. In 1985 nam hij de fakkel over van zijn vader, die in 1952 met de boerderij begon. “Toen was het een ultramoder­ne modelboerd­erij, waar boerinnen van de toenmalige provincial­e Landbouwsc­hool voor meisjes (nu het Provinciaa­l Instituut SintGodeli­eve, red.) de kneepjes van het vak konden leren”, vertelt Jan. “In 1958 ben ik geboren en sindsdien heb ik altijd, met uitzonderi­ng van een jaar, op de

Jan Hertogs ‘Boer Jan’ van de kinderboer­derij in het Rivierenho­f “Ik zal me een nieuwe hobby moeten zoeken. Ik zal dan wel een tuin hebben in ons nieuwe huis in Wommelgem, dieren ga ik niet houden. Daarvoor fiets ik wel eens tot bij de kinderboer­derij, want na zestig jaar laat je zoiets niet zomaar los.”

boerderij gewoond en gewerkt. In 1975 is de boerderij omgevormd tot een kinderboer­derij voor scholen. Sinds 2002 zijn we gestart met de publiekswe­rking en kon iedereen langskomen.”

Paard Max en Sam de ezel

Vandaag telt de kinderboer­derij een vijftigtal dieren: drie shetlandpo­ny’s, drie ezels, vier koeien en een kalf, negen geiten met zeven kleintjes, drie schapen plus twee lammeren, twee varkens, drie kalkoenen, drie pauwen, ongeveer vijftien kippen, vier Indische loopeenden en vier konijnen. “Het grootste en oudste dier is Max, ons Brabants trekpaard”, zegt Jan. “Hij is hier sinds 2004. En dan bouw je wel een bijzondere band op. Een tijdje geleden hebben we afscheid moeten nemen van Sam, dat was onze oudste ezel. Dertig jaar oud is hij geworden. Hij kwam bij ons terecht als klein veulen uit Engeland, waar hij van de slachtbank werd gered. Toen ik hem moest afgeven, was ik daar echt niet goed van. Elke dag kom je verschille­nde keren bij de dieren. Dan kan je niet anders dan een band opbouwen.”

Die band tussen boer Jan en zijn dieren wordt ook meteen duidelijk wanneer hij ons rondleidt op de kinderboer­derij. Het poortje naar de weide van de geitjes en de schapen is nog maar enkele seconden open of de dieren snellen uit hun stal naar buiten. “Ze kennen het ritueel al”, lacht Jan met een beker voeder in zijn handen. Als we hen een spuitje of oorringen moeten geven, weten ze ook al snel hoe laat het is. Dan zijn ze minder enthousias­t...”

60 liter rijstpap per dag

Jan werkt nu al een aantal jaren in loondienst bij de provincie, maar net als zijn vader heeft hij de boerderij grotendeel­s als zelfstandi­ge uitgebaat. “En dus moest er ook geld in het laatje komen”, zegt hij. “Op de plek waar nu de toiletten zijn, hebben we altijd een zuivelwink­eltje gehad. Ik melkte de koeien, 60.000 liter melk per jaar. Mijn vrouw verwerkte de melk tot rijstpap, yoghurt, boter… Dat was hard werken. Mijn vrouw maakte 60 liter rijstpap per dag. Wij woonden toen nog vlak naast het winkeltje. Dat is nu het educatiece­ntrum van de kinderboer­derij. Wij wonen nu in het huisje ernaast, de vroegere conciërgew­oning van de landbouwsc­hool. Tot oktober, want dan verhuis ik naar Wommelgem. Na jarenlang tussen de dieren te wonen, ga ik nu tussen de mensen wonen. Dat zal de grootste aanpassing zijn. En ik zal me ook een nieuwe hobby moeten zoeken, want dat is tot nu toe altijd de boerderij en de dieren geweest. Ik heb dan wel een tuin in Wommelgem, ik ga zelf geen dieren meer houden. Daarvoor zal ik nog wel geregeld naar de kinderboer­derij fietsen. Na zestig jaar laat je dat niet zomaar los.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, RR ?? Jan Hertogs gaat na bijna zestig jaar op pensioen. “Natuurlijk bouw je een band op met de dieren”, zegt hij. “Toen Sam, onze ezel, stierf, was ik daar écht niet goed van.”
FOTO'S PATRICK DE ROO, RR Jan Hertogs gaat na bijna zestig jaar op pensioen. “Natuurlijk bouw je een band op met de dieren”, zegt hij. “Toen Sam, onze ezel, stierf, was ik daar écht niet goed van.”
 ??  ?? Een foto uit de oude doos: Jan bij de paarden. “Ons grootste en oudste dier is Max, een Brabants trekpaard.”
Een foto uit de oude doos: Jan bij de paarden. “Ons grootste en oudste dier is Max, een Brabants trekpaard.”
 ??  ?? Jan en z’n vrouw verkochten vroeger zuivelprod­ucten op de boerderij. “Mijn echtgenote maakte tot wel zestig liter rijstpap per dag”, zegt hij.
Jan en z’n vrouw verkochten vroeger zuivelprod­ucten op de boerderij. “Mijn echtgenote maakte tot wel zestig liter rijstpap per dag”, zegt hij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium