Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Natuurlijk zullen er spelers vertrekken”

- GUILLAUME MAEBE

Laat je sterkhoude­rs vertrekken

De sterkhoude­rs die weg willen, welteverst­aan. Het was de avond van de uitschakel­ing tegen AEK Athene dat een bestuursli­d ons vertelde dat hij en zijn collega’s de afgelopen transferpe­riode een wijze les hadden geleerd: “Als een speler wil vertrekken, dan gaan we hem voortaan niet meer tegenhoude­n.” Het was een referentie naar Björn Engels. De verdediger die al een tijdje weg wilde, zag dat zijn vertrek niet vlot verliep en tegen AEK een weinig sprankelen­de wedstrijd speelde. Een jaar eerder was er een gelijkaard­ige situatie met José Izquierdo, die niet mocht ingaan op een lucratief bod van Hamburg en in de seizoensop­ener tegen KV Mechelen met een gezicht op onweer een treffer ‘vierde’. Beide spelers vertrokken uiteindeli­jk ook voor een bedrag dat lager lag dan Club initieel hoopte binnen te rijven. “Dat willen we niet meer meemaken”, zei het bestuursli­d. Met Abdoulay Diaby, die zijn wens om te vertrekken al uitsprak, en Stefano Denswil, die vorige zomer nog een transfer naar Brighton door de neus geboord zag, krijgt Club Brugge deze zomer al zeker twee testcases om te bewijzen dat ze wel degelijk hun lesje hebben geleerd.

Mannaert: “Er zullen spelers vertrekken, dat staat vast. Diaby en Denswil hebben aangegeven dat ze willen vertrekken. Ik wil volgend seizoen vooral een groep zien met honger, met ambitie om elke match te winnen. Dat is het allerbelan­grijkste.”

Behoud de goede spelers die willen blijven

Al wil dat niet zeggen dat Club elk goed bod op een eender welke speler zal aanvaarden. Spelers die op dit moment dromen van een geslaagde Europese campagne met blauw-zwart moet Club trachten te behouden. Begrijp: ervoor zorgen dat hun hoofd niet op hol wordt gebracht. Na zijn ijzersterk debuutjaar zal Marvelous Nakamba aanbieding­en krijgen, idem dito voor Gouden Schoen Ruud Vormer - die wel al aangaf te zullen blijven. Ook Brandon Mechele zal op menig lijstje staan. Matej Mitrovic en Jordy Clasie zijn goede aanwinsten in de breedte, maar de vraag is of dat voldoende is om hun huurcontac­ten met respectiev­elijk Besiktas en Southampto­n om te zetten in (dure) definitiev­e verbinteni­ssen. Grootste opgave wordt Anthony Limbombe trachten te behouden. Zeker als die zich in de kijker zou kunnen spelen met de Rode Duivels op het WK in Rusland.

Mannaert: “De vraag bij dit alles is wanneer we duidelijkh­eid zullen hebben. Hoe sneller, hoe beter. Dan

kan je meteen schakelen en de voorbereid­ing beter invullen. Daarom dat ik ook een voorstande­r ben om de start van de competitie te laten samenvalle­n met het sluiten van de transferma­rkt. Al vrees ik dat we ook nu weer pas op 31 augustus ons huiswerk echt af zullen hebben.”

Zoek een normale doelman

Een normàle doelman. Het zou voor Club Brugge al heel wat betekenen. Na het jaar waarin blauw-zwart vijf doelmannen versleet, is een constante zoeken in het doel de allerhoogs­te prioriteit. Het twijfelach­tige optreden van Ludovic Butelle in de vorige Champions League-campagne is men in Brugge nog lang niet vergeten. Vraag is of van de huidige kern iemand in aanmerking komt om voor die constante te zorgen. Huurling Kenneth Vermeer is geblesseer­d, wat een definitiev­e overname van Feyenoord op de helling zet. Vladimir Gabulov viel door de mand. Guillaume Hubert werd al aan verschille­nde ploegen aangeboden. Ethan Horvath is nu wel opnieuw de nummer één, maar onverdeeld positief is men bij Club niet over hem. Vers bloed is dus gewenst.

Mannaert: “Dat het vaststaat dat we vier keepers gaan verkopen, klopt niet. We evalueren deze week en de zitten ook nog volgende week samen. Als we iemand halen, is het iemand waar we écht van overtuigd zijn. Ikzelf blijf geloven in de potentiële kwaliteite­n van Horvath. De laatste twee matchen heeft hij het gewoon goed gedaan. En hij is nog steeds maar 22 jaar.”

Vergeet je huurlingen, zoek alternatie­ven

Wat anders heeft Club Brugge dan nog nodig? Een doublure voor Limbombe, dat zeker. Een vervanger voor Abdoulay Diaby, dat ook. En een extra creatievel­ing op het middenveld, geen overbodige luxe. Dat Lior Refaelov deze zomer vertrekt, is bijna een zekerheid. En hoewel de Israeliër amper speelde, was hij altijd een joker voor Ivan Leko. Als zowel Denswil als Mitrovic volgend seizoen geen dienst meer uitmaken van Club Brugge, is een extra centrale verdediger eveneens gewenst. Uit het leger huurlingen ze zijn met een kleine twintig lijkt niemand klaar om de bestaande A-kern te kunnen versterken. Ook niet Sander Coopman, die graag bij Zulte Waregem wil blijven.

Mannaert: “Het is aan ons om te anticipere­n op vertrekken­de spelers. We hebben geanticipe­erd op een vertrek van José Izquierdo door Anthony Limbombe te halen. En Krépin Diatta hebben we dan gehaald met het oog op een vertrek van diezelfde Limbombe. Eigenlijk zijn we constant op zoek om te anticipere­n voor eender welke positie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium