Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PSG strikt erfgenaam van Jürgen Klopp

Thomas Tüchel is nieuwe trainer van Neymar en co

- BUITENLAND­S VOETBAL (bla)

Thomas Tüchel (44) is de nieuwe coach van Paris Saint-Germain. De erfgenaam van Jürgen Klopp bij Mainz en Dortmund moet de Parijzenaa­rs brengen waar Klopp Liverpool bracht: in de finale van de Champions League. Momenteel volgt hij in Spa een spoedcursu­s Frans.

Bayern München wilde hem als Wünschkand­idat, maar moest vrede nemen met de Kroaat Niko Kovac. Arsenal probeerde hem te verleiden, maar zal voor iemand anders moeten kiezen. Want Thomas Tüchel (44) viel voor de charmes van Paris Saint-Germain en de Qatarese koninklijk­e familie. Zondagocht­end vloog hij naar Parijs, zondagavon­d volgde een kennismaki­ngsgesprek met sterspeler Neymar, gisteren werd zijn aanstellin­g bekrachtig­d door voorzitter en eigenaar Nasser Al-Khelaifi. Zijn eerste opdracht voert hij in België uit. Daar krijgt hij een taalbad Frans.

Tüchel krijgt een contract van twee jaar in Parijs. Zijn opdracht is niet om geduldig op te bouwen - zoals hij bij Mainz en Dortmund kon - maar om direct te scoren. Niet in de Franse competitie of de Franse beker; zijn voorganger­s haalden de voorbije drie jaar telkens de dubbel. Tüchel moet de eergierige Fransen meteen naar de finale van de Champions League leiden. Naar het beeld van Liverpool-trainer Jürgen Klopp, die hem voorging als trainer van Mainz en Dortmund.

Kandelaars en bakstenen

Maar Tüchel is geen kopie van Klopp. Is de Liverpool-coach een energetisc­he verschijni­ng met wilde baard en opvallende bril, dan is Tüchel meer van het spitsmuis-type. Spichtig gezicht, grijze pet en bleke huid. Qua voetbal gaat hij meer uit van balbezit dan Klopp. In die zin sluit hij dichter aan bij de school van Pep Guadiola. In Duitsland wordt Tüchel tot de gilde van de “laptoptrai­ners” gerekend. Een generatie jonge coaches die voetbal als wetenschap bestudeert en zelf nauwelijks profvoetba­l hebben gespeeld. Om de top te bereiken, moesten ze het hebben van vernieuwen­de methodes. Zo liet Tüchel zijn spelers trainen met bakstenen of kandelaars in hun handen. “Mijn spelers moeten leren omgaan met steeds andere omstandigh­eden”, legt hij uit. Het feit dat Tüchel al sprak met Neymar betekent dat PSG voorlopig niet van plan is zijn Braziliaan­se ster te verkopen. Ook al staat het door de regels van financial fairplay onder druk te besparen.

Voor Thomas Meunier lijkt zijn komst goed nieuws. Tüchel wilde hem twee jaar geleden al naar Dortmund halen.

 ?? FOTO AFP ?? Thomas Tüchel.
FOTO AFP Thomas Tüchel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium