Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw BMX-pad in Kattegat

The Flying Finches bouwen officieel parcours voor internatio­nale wedstrijde­n

- NEEL VERMEIREN

De nieuwe BMX-club The Flying Finches bouwt een officieel BMX-parcours in het sportpark Kattegat. Dat was nodig, want de dichtstbij­zijnde BMX-clubs liggen nu in Ravels en Massenhove­n.

Het gemeentebe­stuur stelde grond ter beschikkin­g bij Kattegat. Burgemeest­er Dieter Wouters (CD&V) legde de eerste steen van het gebouw, dat een berging en sanitair blok zal huisvesten. Het gebouw wordt 4 meter hoog, want het doet ook dienst als startberg van waarop de BMX’ers vertrekken. “Een groepje belangstel­lenden vroeg of we ruimte hadden om een parcours te bouwen”,

Jelle Hens

Bestuursli­d The Flying Finches

‘‘De dichtstbij­zijnde clubs bevinden zich in Ravels en Massenhove­n. We willen BMX’ers in hun eigen streek laten trainen.’’

zegt schepen van Sport Rit Luyckx (CD&V). “We kwamen overeen om een officieel parcours te bouwen waar nationale en in- ternationa­le wedstrijde­n kunnen georganise­erd worden. Ook veel ouders hadden ons daar om gevraagd.”

Het parcours ligt in het Stokersstr­aatje, tegenover de accommodat­ie van de Taxandria-ruiters. “Er is veel belangstel­ling voor dit project”, zegt Jelle Hens van de BMX-club. “De dichtstbij­zijnde clubs bevinden zich in Ravels en Massenhove­n en dat remt ouders af om hun kind deze sport te laten beoefenen. Wij wilden BMX’ers in hun eigen streek laten trainen en wedstrijde­n laten rijden. BMX is een olympische sport en uit deze sport groeien veel jongeren door naar veldrijden, mountainbi­ken en motorcross­en.”

De club krijgt veel steun van Hedwig Van Roy van Clicformer­s (het vernieuwe Clics). “We bouwen hier een modelparco­urs. Ik steun de club en de leden gaan het zelf bouwen.” Het terrein waar The Flying Finches (‘vliegende vinken’, naar de vinken in het wapenschil­d van Wuustwezel) zullen rijden, zal daarom Clicformer­s BMX Track heten.

BMX wordt beoefend op een hinderniss­enbaan van 350 meter lang en 6 meter breed. De baan bevat een berg om op te starten, komvormige bochten en heuvels die zijn aangelegd in dolomiet en klinkers.

Een wedstrijd wordt onderverde­eld in leeftijdsk­lassen en geslacht. Een manche bestaat uit acht rijders die zo snel mogelijk de finish moeten halen.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Burgemeest­er Dieter Wouters legt de eerste steen van het nieuwe BMX-parcours in sportpark Kattegat. The Flying Finches zijn blij.
FOTO NEEL VERMEIREN Burgemeest­er Dieter Wouters legt de eerste steen van het nieuwe BMX-parcours in sportpark Kattegat. The Flying Finches zijn blij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium