Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Julien Coeck voor zeventigst­e jaar op rij te voet naar Scherpenhe­uvel

77-jarige Nielenaar breekt record van zijn eigen vader

-

De 77-jarige Julien Coeck vertrekt komende vrijdag met het broedersch­ap van Niel voor de zeventigst­e keer op voetbedeva­art naar Scherpenhe­uvel. Bijzonder, zeker omdat zijn kinderen en kleinkinde­ren in zijn voetsporen treden.

Julien Coeck mag zich gerust de vader van de bedevaart noemen. “De liefde voor Onze-LieveVrouw van Scherpenhe­uvel is als een microbe in mijn lichaam gekropen”, zegt hij. “Bij elke belangrijk­e gebeurteni­s in mijn leven, bij elke ziekte of tegenslag in mijn familie of vriendenkr­ing en bij examens van kinderen en kleinkinde­ren ga ik in de basiliek een kaarsje branden. Ik weet dat Onze-LieveVrouw me zal helpen.”

De vader van Julien, Willem Coeck, was met 65 deelnames jarenlang de man met de meeste bedevaarte­n naar Scherpenhe­uvel op zijn naam. Maar Julien doet er nog een schepje bovenop. “Mijn vader droeg tijdens de bedevaart het Lieve-Vrouwbeeld”, zegt Julien Coeck. “In 1954 nam ik die taak van hem over. Toen ook mijn zoon Wim in de jaren zeventig begon mee te gaan op bedevaart, gaf ik het Lieve-Vrouwbeeld aan hem door. Ondertusse­n hebben mijn drie kinderen Wim, Hilde en Bart respectiev­elijk 44, 39 en 33 bedevaarte­n op de teller staan. Aangezien ook mijn kleinkinde­ren – Ibe met zestien en Wanne met vijf deelnames – goed op weg zijn om dit levenswerk van de familie Coeck voort te zetten, voel ik me een gelukkig man.”

Het vertrek vindt vrijdag plaats om 18.15u. De hele nacht wordt er gestapt, om tegen zaterdagmo­rgen om 8u voor de basiliek van Scherpenhe­uvel te staan. In de basiliek zal Julien gevierd worden. De terugtocht begint zondagmorg­en om 5.30u. De pelgrims arriveren zondagavon­d om 19.15u aan de kerk van Niel. Ook in de kerk zal Julien Coeck een huldiging te beurt vallen.

Julien Coeck

Bedevaarde­r

‘‘Mijn kleinkinde­ren Ibe en Wanne zijn goed op weg om dit levenswerk van de familie Coeck voort te zetten.’’

 ?? FOTO PAUL VAN ROY ?? Julien Coeck droeg vele jaren het Lieve-Vrouwbeeld tijdens de bedevaarte­n.
FOTO PAUL VAN ROY Julien Coeck droeg vele jaren het Lieve-Vrouwbeeld tijdens de bedevaarte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium