Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nel Aerts, de rijzende ster in de Vlaamse kunstscene

En ondertusse­n in de aanpalende galerie Plus-One

- Kaarsen (pavi) sofievande­velde.be en plus-one.be

De snoepjesge­ur van Mike Bouchets Energy Log zal ook doordringe­n tot in de nieuwe tentoonste­lling van grote belofte Nel Aerts in de Plus-One Gallery. Twee galeries in één pand, en het werkt.

Gisteren was het precies een jaar geleden dat Sofie Van de Velde en Jason Poirier hun unieke project boven de doopvont hielden. Ze openden in de Leon Stynenstra­at op Nieuw Zuid samen een filiaal van hun respectiev­elijke eigen galeries elders in de stad. “Naar ons gevoel zijn wij de eerste galeriehou­ders die op deze manier werken”, zegt Sofie Van de Velde, wier andere galerie in de Lange Leemstraat ligt. “Als je binnenkomt, kun je ofwel rechts bij mij binnenstap­pen of links bij Jason.”

“We versterken elkaar op deze manier”, zegt Jason Poirier, wiens eerste Plus-One Gallery in de Berchemse Sint-Hubertusst­raat te vinden is. “Van passage moeten we het hier op Nieuw Zuid nog niet hebben. Het zijn allemaal mensen die bewust de verplaatsi­ng maken, en wie naar de tentoonste­lling van een van Sofie’s kunstenaar­s komt kijken, springt

ook bij mij binnen en omgekeerd.” Speelse kunst

“Het is niet evident”, zegt Sofie, die volgende maand op de internatio­nale kunstbeurs Art Basel de award voor de beste galerie overhandig­d krijgt van de FEAGA (de vereniging van Europese kunstgaler­iehouders). “Want wij zijn niet alleen collega’s, maar ook concurrent­en. Iemand die zijn geld bij Jason uitgeeft, zal dat niet meer bij mij doen. Maar we hanteren dezelfde waarden en normen en werken goed samen. Onze kunstenaar­s liggen ver genoeg uit elkaar. Jason heeft een voorkeur voor speelsere en soms ook maatschapp­ijkritisch­e kunst. Bij mij is het vaak iets abstracter.”

Terwijl Sofie de Amerikaan Mike Bouchet presenteer­t, pakt Jason vanaf donderdag uit met nieuw werk van Nel Aerts, de rijzende ster in de Vlaamse kunstscene.

De kunstenare­s uit het Kempense dorp Wortel, die ondertusse­n in Antwerpen woont, had vorig jaar een succesvoll­e tentoonste­lling in de Warande in Turnhout en krijgt volgend jaar een solo show in het Museum M in Leuven. Deze tentoonste­lling in Antwerpen heet Checkered Checkmate.

“Nel had veel energie, was zeer geïnspiree­rd na het succes in Turnhout en heeft toen ze deze werken gemaakt”, vertelt Jason tijdens een korte rondleidin­g. Het zijn speelse schilderij­en op canvas en op hout, sommigen bewerkt, bekrast en geschuurd, vol tafeltafer­elen en tafelkleed­motieven. Origineel zijn ook de grote kaarsen in de vorm van een hand. “Die zullen tijdens de tentoonste­lling stilaan opbranden”, weet Jason. “Wat je uiteindeli­jk koopt, is een foto van de kaars op ware grootte, samen met de gesmolten was.”

Liefhebber­s zijn er beter snel bij, want niet alleen de kaarsen zijn hot. Het werk van de 31-jarige Nel Aerts is tegenwoord­ig zo gegeerd dat er nog vóór de vernissage al acht schilderij­en van zijn verkocht.

 ?? FOTO'S RR ?? Het werk ‘Checkered Checkmate’ van Nel Aerts.
FOTO'S RR Het werk ‘Checkered Checkmate’ van Nel Aerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium