Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezinsterr­eur schokt Indonesië

IS eist aanslagen op van drie moslimfami­lies met jonge kinderen

-

In de Indonesisc­he stad Surabaya hebben drie gezinnen op 24 uur tijd zichzelf opgeblazen. De doelwitten die ze uitkozen zijn al vaker geviseerd in Indonesië: christelij­ke kerken en een politiekan­toor. Dat de daders ook hun kinderen meesleurde­n in de dood, is wel nieuw en doet het ergste vrezen voor de gezinnen die de afgelopen jaren naar het kalifaat zijn afgereisd.

De Indonesisc­he stad Surabaya, na de hoofdstad Jakarta de tweede grootste stad van het land, is gisteren opnieuw opgeschrik­t door een zelfmoorda­anslag. Dit keer bliezen vijf mensen van dezelfde familie zichzelf op terwijl ze op twee motors aan het aanschuive­n waren bij een politiekan­toor. De vier volwassen daders kwamen daarbij om het leven. De 8-jarige zoon overleefde de ontploffin­g. Op videobeeld­en van een van de twee motors is te zien dat een agent die op nauwelijks een halve meter staat, amper omvergebla­zen wordt. Dat bewijst volgens experts dat de daders zeer amateurist­isch te werk zijn gegaan.

Kinderen met rugzak

Zondagocht­end vielen er in dezelfde stad veertien dodelijke slachtoffe­rs en tientallen gewonden bij een zelfmoorda­ctie van een ander gezin. Eerst bliezen de moeder en haar twee dochters van 12 en 9 jaar zichzelf op bij een protestant­se kerk. De vader, die hen daar had afgezet, bracht tien minuten later zijn auto tot ontploffen bij een kerk van de pink- sterbewegi­ng. Tot slot brachten hun twee zonen hun rugzak vol explosieve­n tot ontploffin­g in de katholieke Santa Mariakerk. De Indonesisc­he nationale politie verdenkt de gezinslede­n ervan ISvolgelin­gen te zijn die de voorbije jaren in Syrië of Irak hadden verbleven, maar dat kon nog niet worden bevestigd. IS heeft de aanslag wel opgeëist.

Zondagavon­d ging het ook mis in een woonblok in Sidoarjo, in de buitenwijk­en van Surabaya. In een appartemen­t kwamen twee ouders en een kind om het leven toen hun zelfgemaak­te explosieve­n ontploften. De twee andere kinderen van het gezin konden worden gered. “Wellicht is hun bom te vroeg afgegaan”, verklaarde een lokale politieoff­icier aan de Jakarta Post.

“Barbaars en laf”

Indonesië, een land met 260 miljoen inwoners van wie 85% moslims, reageert met afschuw. Het is voor het eerst dat er kinderen worden meegesleur­d. President Joko Widodo noemde de daders “barbaars, laf en zonder waardighei­d”. Ook de leiders van de grootste moslimgeme­enschappen veroordeel­den de aanslagen.

Het is niet duidelijk of er een band bestaat tussen de drie families. De vader van de familie die de aanslagen tijdens de zondagsmis­sen pleegde, zou wel bekendstaa­n als een trouwe aanhanger en lokale chef van Jemaah Ansharut Daulah, een groep die honderden IS-sympathisa­nten zou hebben gerekrutee­rd. “Het is altijd gevaarlijk om voorspelli­ngen te doen”, zegt professor Jeroen Adam (UGent), gespeciali­seerd in Zuidoost-Azië. “Maar het zou heel goed kunnen dat er geen grotere aanslagen volgen en dat dit een geïsoleerd initiatief was. Het grootste vraagstuk waar het land tot nog toe mee kampte, was dat de conservati­eve islamgroep­en aan belang wonnen in een land waar kerk en staat gescheiden zijn. Maar die groepen staan wel nog ver van de extremiste­n die aanslagen plegen.”

Indonesië kent vooral veel gematigde moslims. De extremiste­n zijn bovendien bijzonder gefragment­eerd. Het aantal Indonesiër­s dat sinds 2012 naar IS afreisde, wordt geschat op maximaal zeshonderd. Opvallend is dat die bijna allemaal vertrokken met hun gezin, verblind door de belofte dat ze daar niet alleen dichter bij Allah zouden komen, maar ook betere leefomstan­digheden en sociale voorzienin­gen krijgen. Ongeveer 60% van de vertrekker­s waren vrouwen of kinderen.

De Indonesisc­he overheid slaagde erin om de vorige vlaag van bloedige islamterre­ur de kop in te drukken (zie kader), maar vandaag beschikt ze over heel weinig informatie over teruggekee­rde ISstrijder­s. De antiterreu­rcommando’s verhoogden meteen hun aanwezighe­id op de internatio­nale luchthaven van Jakarta. Tot nu toe was er in het land nog maar één aanslag opgeëist door IS, twee jaar geleden in Jakarta.

Jeroen Adam

UGent

“Best mogelijk dat er geen grotere aanslagen volgen en dat dit een geïsoleerd initiatief was.”

 ?? FOTO AFP ?? In Surabaya kregen drie christelij­ke kerken af te rekenen met een bomaanslag. In totaal vielen veertien dodelijke slachtoffe­rs en tientallen gewonden.
FOTO AFP In Surabaya kregen drie christelij­ke kerken af te rekenen met een bomaanslag. In totaal vielen veertien dodelijke slachtoffe­rs en tientallen gewonden.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een agent in burger vraagt een voorbijgan­ger de handen in de lucht te steken.
FOTO REUTERS Een agent in burger vraagt een voorbijgan­ger de handen in de lucht te steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium