Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Optima-imperium is nu helemaal gevallen

Tot ‘Your Estate Solution’ omgedoopte vastgoedpo­ot legt vandaag boeken neer

-

Bijna twee jaar nadat de Gentse Optima Bank van Jeroen Piqueur failliet werd verklaard, legt nu ook de tot Your Estate Solution (YES) herdoopte vastgoedta­k de boeken neer. Veertien mensen verliezen hun baan.

Een van de laatste dominoblok­jes van het Optima-imperium van Jeroen Piqueur is gevallen: Optima Global Estate – dat na het faillissem­ent van de Optima Bank half juni 2016 een doorstart probeerde te maken onder de naam Your Estate Solution – legt vanochtend de boeken neer. Dat staat te lezen in een brief die de veertien medewerker­s maandagoch­tend kregen en is ons bevestigd door Gorik Vandersand­en, voorzitter van YES en schoonzoon van Jeroen Piqueur.

In oktober 2016 vroeg en kreeg de vastgoedpo­ot beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs, waardoor de familie Piqueur (vader Jeroen, zoon Ruben en schoonzoon Gorik) de tijd kreeg om met de belangrijk­ste schuldeise­rs – de curatoren van Optima Bank, KBC Bank, Belfius en de investerin­gsgroep Saffelberg van ondernemer Jos Sluys – een akkoord te sluiten over een reorganisa­tieplan. Half februari vorig jaar zette de rechtbank van koophandel het licht op groen voor de doorstart. “We hebben moeten vaststelle­n dat de realisatie van ons plan zeer moeilijk, zo niet onmogelijk was.” Volgens Vandersand­en moest het bedrijf te veel vastgoedde­als sluiten “waarbij we enorme financiële toegevinge­n deden”. Allemaal een gevolg van “de negatieve perceptie gecreëerd in de media rond de NV Optima, YES en de naam Piqueur”.

De druppel te veel kwam er in december vorig jaar, toen Jeroen Piqueur en zijn kinderen Ruben en Rebecca werden aangehoude­n en er ook een huiszoekin­g kwam bij YES. Toen was het helemaal “onmogelijk geworden om nog verder te geloven in een succesvoll­e afloop”, zegt Vandersand­en. En dus zat er weinig anders op dan op zoek te gaan naar een koper. Dat leek te lukken, maar op het laatste nippertje trok de Gentse vastgoedon­twikkelaar Immogra Group zich terug. “Plots hadden ze een aantal eisen die we onmogelijk konden inwilligen”, zegt Vandersand­en. Bij Immogra klinkt het dat ze “na het boekenonde­rzoek tot de vaststelli­ng zijn gekomen dat de overname bedrijfsec­onomisch niet zinvol was”.

Gevolgen

Het einde van YES zou geen gevolgen hebben voor klanten, stelt de topman: “Van alle door ons verkochte panden zijn de aktes al verleden: die zijn eigendom van de kopers. En op de huurmarkt waren wij gewoon een tussenpers­oon.” Voor de veertien resterende werknemers (die hun baan verliezen) en de schuldeise­rs (die hun investerin­g in rook zien opgaan), eindigt het Optima-verhaal met een kater.

 ?? FOTO BELGA ?? Jeroen Piqueur.
FOTO BELGA Jeroen Piqueur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium