Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Zouden er meer priesters moeten zijn zoals Pieter Delanoy van ‘De Mol’?

-

Mens zoals wij

Er zouden zeker meer priesters mogen zijn als Pieter. Het is niet evident en iedereen heeft zijn eigenheid. Maar Pieter zijn deelname aan De Mol toont aan dat priesters gewone mensen zijn, zoals wij. En dat hij vloekt is toch normaal? Wij doen dat toch ook? Zijn deelname geeft ook weer een andere kijk op gelovige jongeren. Hij toont dat het typische beeld van gelovige jongeren helemaal niet klopt. En dat vind ik als persoon die zelf gelovig is zeer goed. Uiteindeli­jk is hij De Mol en dat heeft helemaal niks te maken met het feit dat hij priester is.

SHAUNI VERLEYE, SINT-NIKLAAS

Op een kier

Super gevonden van de makers van De Mol om net een priester te laten ‘mollen’. Mijn uitspraak voor de finale was: als Pieter de mol is, dan zet ik de deur van de kerk terug op een kier.

ANN VERRETH, EPPEGEM

Motivatie

Volgens mij mogen er veel meer priesters zijn zoals Pieter. En als hij daarbij de mensen en de jeugd weer motiveert en aanspreekt zoals een toffe joviale priester vandaag moet doen – en hij doet dat volgens mij – dan denk ik dat er weer meer naar de kerk zal gegaan worden. Het spel heeft hij gespeeld volgens de spelregels. En dat heeft niets te maken met het ‘echte’ liegen in het ‘echte’ leven.

ELS DAUWE, HOFSTADE

Meer dan priester

Go Pieter, zou ik zeggen. Je hoeft geen voorstande­r te zijn van de katholieke kerk om te zien dat deze man meer is dan alleen maar een priester. Hij heeft vertrouwen gewonnen door zijn goede reputatie, maar merkt terecht op dat het om een spel gaat. Hij heeft met opzet, maar niet met kwade bedoelinge­n mensen bedot. En hij toont met zijn deelname aan De Mol dat een priester vandaag niet meer hetzelfde type persoon is als vijftig jaar geleden.

CHRIS DE HONDT, BOECHOUT

Tijd voor veranderin­g

Er zijn nog heel wat priesters van het kaliber van Pieter. Maar veel heeft met de leeftijd te maken. Door het tekort aan priesters moeten priesters op leeftijd vaak nog activiteit­en uitvoeren waar ze niet meer ‘voor geschikt’ zijn of waar ze de energie niet meer voor hebben om het naar hedendaags­e normen te doen. Dus: los het priesterte­kort op – door te werken met leken, misschien zelfs priesters laten huwen – en het enthousias­me voor en in de kerk zal terug stijgen. Ondersteun de priesters die er nog zijn voldoende en zorg dat ze zich met hun kerntaken kunnen bezighoude­n en niet met het opmaken van het parochiebl­ad, het kuisen van de dakgoot van de kerk of het maken van foto’s op gelegenhed­en.

GEERT HUYLEBROEC­K, ANTWERPEN

Vertrouwen Liever een priester die tussen het volk staat en af en toe de tien geboden overtreedt dan

een pilarenbij­ter die niet weet wat er in de wereld te koop is. Niet dat ik ervoor naar de kerk zou lopen. Maar Pieter is iemand waarbij je in vertrouwen je hart kan uit- storten en iemand die luistert. Pieter, doe zo voort.

MAURINA DE WULF, BRECHT

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium