Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vzw Feestvarke­n is nu al actief in 33 gemeenten”

MALLE, REGIO Vrijwillig­ers gezocht om groeischeu­t op te vangen

- (kma)

Feestvarke­n, in 2013 opgericht om kansarme kinderen een fijne verjaardag te bezorgen, beleeft een groeischeu­t. De in Malle ontstane vzw zoekt extra vrijwillig­ers omdat dit jaar acht nieuwe gemeenten zich al aansloten.

Vorig jaar breidde Feestvarke­n zijn werkingsge­bied al sterk uit, waardoor er een samenwerki­ng was met 25 OCMW’s uit het Antwerpse. Sinds januari stapten nog eens acht nieuwe gemeenten mee in het verhaal, waaronder Herenthout en Turnhout. Er werd nu zelfs een kleine afdeling opgericht in het Meetjeslan­d. Dat is goed nieuws, maar ook wel treurig, want het betekent dat er veel verdoken kinderarmo­ede is. Alleen kinderen die doorverwez­en worden via sociale diensten, kunnen van Feestvarke­n een feestpakke­t krijgen met een verjaardag­scadeau en traktatie om aan klasgenoot­jes uit te delen. Die pakketten worden aan de kinderen bezorgd via het OCMW.

“De kinderarmo­ede is in ons land in tien jaar tijd bijna verdubbeld”, vertelt Koen Hendrickx van Feestvarke­n. “In het Antwerpse zijn we onder meer actief in Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel.”

In 2017 maakte de vzw 830 jarigen gelukkig. “Dit jaar mikken we op minstens 1.700 pakketten. Bewoners van Monnikenhe­ide pakken de verjaardag­spakketten in. Voor het bezorgen hebben we tien vrijwillig­e chauffeurs. Waar we nu vooral nood aan hebben, zijn vrijwillig­ers die met een standje van Feestvarke­n op markten en evenemente­n willen staan om daar bijvoorbee­ld onze sleutelhan­gers te verkopen ten voordele van onze vzw.”

“75% van onze inkomsten halen wij nu uit acties van De Warmste Week, en 25% via andere fondsenwer­ving. Dat is gevaarlijk, want stel dat Studio Brussel stopt met De Warmste Week, dan zitten wij met een groot probleem”, zegt Hendrickx. “We streven naar een verhouding waarbij we 75% zelf fondsen verzamelen en 25% via De Warmste Week. Maar daarvoor hebben we wel extra vrijwillig­ers nodig.”

Wie promo wil voeren of gadgets wil verkopen om die 1.700 feestpakke­tten te verzekeren, mag mailen naar info@feestvarke­nvzw.be.

 ??  ?? De school van Pulle verzamelde in vorig jaar 1.380 euro voor Feestvarke­n. FOTO KRISTIN MATTHYSSEN
De school van Pulle verzamelde in vorig jaar 1.380 euro voor Feestvarke­n. FOTO KRISTIN MATTHYSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium