Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hans Vanaken Profvoetba­ller van het Jaar

-

Het kan niet op. Na het titelfeest op zondag was het gala van de ‘Profvoetba­ller van het Jaar’ gisteren een Brugs feestje. Met Hans Vanaken (Profvoetba­ller van het Jaar), Wesley Moraes (Belofte van het Jaar) en Ivan Leko (Trainer van het Jaar) als feestvarke­ns.

Met zijn drieën stonden ze daar te blinken. Hans Vanaken, Wesley Moraes en Ivan Leko. De belangrijk­ste trofee staken ze zondag al op zak door met Club Brugge de titel te pakken op het veld van Standard. Gisteravon­d op het Gala van de Profvoetba­ller van het Jaar waren ze nog niet goed en wel uitgeslape­n of de Brugse delegatie mocht al opnieuw aan de champagne.

Blauw-zwart kaapte alle belangrijk­ste prijzen weg. Met Profvoetba­ller van het Jaar Hans Vanaken op kop. “Behalve een trofee van de supporters van Lommel is dit de eerste individuel­e prijs die ik win”, glunderde Hans Vanaken, die ploegmaat Ruud Vormer achter zich liet. “Hij zou het net zo goed als ik verdiend hebben. Ik heb zelf op hem gestemd. Het is mooi dat we hier met al die prijzen gaan lopen. Op de vroege Europese uitschakel­ing na was het een prachtig seizoen voor Club Brugge.”

Vanaken kreeg de trofee uit handen van bondscoach Roberto Martinez, maar hij rekent niet meer op een WK-selectie. “Daar zal deze trofee geen veranderin­g in brengen. Ik ben er nog nooit bij geweest, hij gaat er volgens mij nu geen nieuwkomer meer bij halen. Of ik al vakantiepl­annen heb in juni? Jawel, maar dat kan altijd geannuleer­d worden, hé.” (lacht)

Ook de Brugse trainer deelde in de feestvreug­de. Ivan Leko - alom bejubeld voor zijn prestatie van dit seizoen met Club Brugge - is al in zijn tweede volledige seizoen als hoofdtrain­er verkozen tot Trainer van het Jaar. “In mijn hoofd was het niet belangrijk, deze trofee. Maar dit was een mooi jaar, eentje voor mijn familie. Zij weten dat het ook een moeilijk jaar was, ook een moeilijke beslissing voor Bart en Vincent om Ivan Leko als trainer te pakken. Dit is een teamprijs”, zegt Ivan Leko, die nu al twee dagen aan het feest is. “Ik heb van overal berichtjes met felicitati­es voor de titel gehad: uit België, uit Spanje, uit Griekenlan­d. Mijn jeugdvrien­den Stipe Pletikosa en Igor Tudor uit Kroatië hebben me zelfs al meteen na de match felicitati­es gestuurd.”

Als je hem het woord Champions League voorlegt, komt er nog steeds maar één woord uit: Real Madrid. Beseffen dat hij binnen een paar maanden in Bernabeu kan staan, doet hij nog niet. Wat vindt de geroemde Kroaat overigens zelf van zijn bijdrage aan de titel? “Mijn staf en ik hebben gezorgd voor geloof in de groep. En dan bedoel ik niet enkel spelers die doen wat je vraagt, maar echt geloven in het verhaal dat je wil brengen. Dat is onze verdienste.”

Wesley Moraes maakte met de trofee voor Belofte van het Jaar het Brugse feestje compleet.

Vanden Stock krijgt Lifetime Achievemen­t Award

Zelfs de prijs voor sociaal project van de Pro League ging naar Club Brugge, al moest het die wel delen met AA Gent. Voor de anderen waren er nog enkele kruimels: Lokeren (greenkeepe­r van het jaar), Xavier Mercier van Cercle Brugge (Proximus Speler van het Jaar), Jonathan Lardot (Scheidsrec­hter van het Jaar) en Roger Vanden Stock (Lifetime Achievemen­t Award) mochten vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium