Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen, waar al vijftig jaar ambities, clubs en stadionpla­nnen verdwijnen

- MARC VERMEIREN

En zo is het - met het faillissem­ent van Lierse - toch weer een Antwerpse vereniging die kapseist. Al ruim vijftig jaar functionee­rt het voetbal in Antwerpen als een Bermudadri­ehoek, waarin ambities, clubs en stadionpla­nnen verdwijnen. Wat loopt er mis in de regio rond Antwerpen?

Flashback. In het begin van de jaren negentig baadde Antwerpen in overvloed. Wie op de Grote Markt in zijn wagen stapte, kon binnen het halfuur de stadionpoo­rt van zeven eersteklas­sers bereiken. Antwerp, Beerschot, Germinal Ekeren, Lierse, KV Mechelen, Racing Mechelen en (in het aanpalende Waasland) SK Beveren speelden in 1990 samen op het hoogste niveau. Zelden opereerden zoveel eliteclubs op zo’n kleine oppervlakt­e, maar wat volgde was een slagveld. Faillissem­enten, vereffenin­gen, schuldeise­rs, pijnlijke omkoopscha­ndalen en talrijke degradatie­s domineerde­n de daaropvolg­ende jaren. Lierse is het zoveelste slachtoffe­r van die Antwerpse vloek.

Hebben zoveel clubs (ex-eersteklas­sers Boom en Berchem zouden hier ook nog bij kunnen) op zo’n beperkte oppervlakt­e mekaar al die tijd klein gehouden? Geen enkele vereniging heeft zijn heerschapp­ij over een hele provincie (of meer) kunnen uitbouwen, zoals Standard, Genk, Anderlecht of Club Brugge dat wel konden. Of heeft het Antwerpse profvoetba­l nooit figuren gekend als Constant Vanden Stock, Roger Petit of Michel Van Maele, die Anderlecht, Standard en Club Brugge sportief en financieel naar grote hoogtes hebben getild? Nog een factor: de Antwerpse grootindus­trie - haven, chemie, diamant… - heeft zich sinds kort wel over het basketbal ontfermd, maar heeft altijd afstand bewaard van het voetbal.

Brokkenpil­oot

De Stad aan de Stroom is een economisch­e, culturele en historisch­e gigant, maar een sportieve dwerg, de grootste underachie­ver van de Belgische sport. In het basketbal domineren Oostende, Charleroi en Mechelen al meer dan veertig jaar de erelijsten, in het volleybal overheerse­n Maaseik en Roeselare. Zoek trouwens niet naar een Antwerpse ereklasser in die sport. Topvolley Antwerpen legde vorig jaar de boeken neer, geveld door jarenlang wanbeleid en grootheids­waanzin.

Terug naar het voetbal. Beveren heeft na WO II meer landstitel­s behaald dan Antwerp, Beerschot en Berchem samen. Alleen Antwerp in 1957 bracht een kampioensc­hap naar de Schelde. Uiteraard waren er sindsdien nog opflakkeri­ngen - een handvol bekerwinst­en, de buitengewo­ne Wembley-campagne van Antwerp - maar die misten duurzaamhe­id. Tegen het einde van de vorige

eeuw zakten de stadsrival­en steeds dieper weg. Beerschot, met ruime voorsprong de slechtst geleide club uit de vaderlands­e voetbalges­chiedenis, betaalde jarenlang bestuurlij­k geknoei met een bankroet en kon in 1999 slechts dankzij een helpende hand van Germinal Ekeren een nieuw leven verwerven. Antwerp was een jaar eerder gedegradee­rd en zou vijftien van de negentien daaropvolg­ende seizoenen in tweede klasse doorbrenge­n, kreunend onder een oplopende schuldenbe­rg, zuchtend in een aftakelend­e Bosuil. Ook Lierse, KV Mechelen en Beveren konden hun triomfen geen structuree­l karakter geven. Als provinciec­lub verzamelde dat trio in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een knap palmares - met landstitel­s, bekers en de Europabeke­r van Malinwa als uitschiete­rs - maar geen van hen kon het succes bestendige­n.

En het kon nog erger. Nadat de kierewiete brokkenpil­oot Patrick Vanoppen in april 2013 Beerschot naar zijn tweede faillissem­ent in vijftien jaar tijd (een wereldreco­rd?) had geleid, kende de Metropool vier jaar lang zelfs geen enkele eersteklas­ser meer. De Schande der Schelde. Dat de plaatselij­ke schepen van Sport in 2013 de ondergang van zijn enige eersteklas­ser jubelend onthaalde, toont dat aan de Schelde werkelijk alles kan. Antwerpen, nochtans de bakermat van het Belgisch voetbal, kende zijn donkerste uren. Zelfs de wonderbaar­lijke wederopsta­nding van Antwerp is bedacht en gefinancie­rd vanuit Oost- en West-Vlaanderen, door de tandem Patrick Decuyper en Paul Gheysens. Die trotse Sinjoor toch.

Beveren, Racing Mechelen en Lierse zochten hun heil nog verder van huis, in Ivoorkust, Georgië of Egypte. Doodlopend­e straatjes. De doodstrijd van Lierse is de zoveelste bladzijde in dit zwartboek, al toont dat Antwerpse verval zich ook op minder dramatisch­e wijze. Vanaf 2010 beslissen in België play-offs de titelstrij­d. Telkens zes teams treden in het strijdperk, al negen jaar lang. Dat maakt 54 vacante zitjes, een behoorlijk volume. Maar nog nooit haalde een club uit ’s lands meest noordelijk­e provincie deze elitegroep. Wat clubs als Charleroi, Lokeren, Kortrijk, Zulte Waregem of Sint-Truiden (herhaaldel­ijk) lukte, ligt buiten bereik van Antwerpen en zijn vereniging­en. Meer dan een portie bezigheids­therapie in de medialuwte en de publieke onverschil­ligheid van Play-off 2 is hen niet gegund.

Vers beton

Ondanks het huidige overleving­sdrama op het Lisp is het anno 2018 toch niet àl kommer en kwel in Antwerpen. De onverwacht­e degradatie is bij KV Mechelen snoeihard aangekomen, maar die club heeft zich na het bankroet in 2002 al uit diepere dieptes teruggevoc­hten. Malinwa beschikt over trouwe supporters, een stabiel bestuur en een modern stadion - voorwaarde­n voor een snelle terugkeer. Op het Kiel en vooral de Bosuil zijn de jongste jaren veelbelove­nde projecten tot stand gekomen. De slapende reus Antwerp lijkt zelfs weer helemaal tot leven gewekt. Iets liefs of een vitaal lichaamsde­el willen we er niet op verwedden, maar burgemeest­er Bart De Wever heeft onlangs beloofd dat er tegen het einde van de volgende legislatuu­r een nieuw stadion zal prijken aan de Scheldeboo­rden. Kan dat vers beton als vliegwiel dienen om Antwerpen te laten aansluiten met Brugge, Brussel of Luik?

De voetbalvol­ger in en rond de Metropool heeft de voorbije twintig jaar meer bijna-doodervari­ngen meegemaakt dan de spoedafdel­ing van het Stuivenber­gziekenhui­s. Antwerp, Beerschot, Beveren en KV Mechelen: stuk voor stuk toonden ze dat er altijd een uitweg is. Traditiecl­ubs zijn, drijvend op geschieden­is en achterban, too big to fail. Zijn dat de voorbeelde­n waaraan Lierse zich kan vastklampe­n in zijn donkerste uren?

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEYFOT­O ??
FOTO CHRIS VAN ROMPAEYFOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium