Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat je nog niet wist over oldtimers

Klein boksland België heeft sinds dit weekend drie wereldtite­ls bij de vrouwen

-

DELFINE PERSOON Lichtgewic­ht Veelvoudig wereldkamp­ioene WBC 41 kampen, 40 gewonnen

OSHIN DERIEUW Superlicht­gewicht Wereldkamp­ioene WBF 8 kampen, 8 gewonnen

FEMKE HERMANS Middengewi­cht Wereldkamp­ioene WBO 8 kampen, 7 gewonnen

België is sinds afgelopen weekend een wereldkamp­ioene boksen rijker. Drie wereldkamp­ioenes, het kan niet op. En dat voor een klein land met een niet echt overweldig­ende vrouwelijk­e bokstradit­ie. Een poging om het kluwen te ontwarren. Conclusie? “Delfine Persoon is de meest prestigieu­ze wereldkamp­ioene. Maar geen van de drie is een onwaardige wereldkamp­ioene.”

Delfine Persoon, Oshin Derieuw en sinds afgelopen weekend Femke Hermans. Opmerkelij­k, de vrouwelijk­e boksweelde waarin ons land baadt. Voor alle duidelijkh­eid: vanzelfspr­ekend verdient elke wereldtite­l tonnen respect, zowel die Persoon, van Derieuw als van Hermans. Maar het is een brug te ver om België als vrouwelijk bokswalhal­la te bestempele­n. De kans om een wereldtite­l te pakken, zijn de laatste jaren alleen maar vergroot. Alsof een twintigtal renners tegelijk de Tour kunnen winnen, dat is het huidige boksen in een notendop.

“In de jaren vijftig was de wereldkamp­ioen boksen ook de enige echte wereldkamp­ioen boksen”, zegt bokskenner en voormalig trainer en organisato­r Jef Van Driessche. “Toen waren er slechts acht gewichtsca­tegorieën, dus slechts acht wereldkamp­ioenen. Nu zijn er niet alleen meer gewichtsca­tegorieën, maar is ook het aantal boksbonden niet meer te tellen. En er komen er altijd maar bij. De voorbije jaren zijn de vrouwen de mannen gevolgd in die versnipper­ing.”

“Dat altijd meer boksbonden ook een vrouwelijk­e versie hebben, juich ik enkel toe”, zegt Daniella Somers, de meervoudig­e wereldkamp­ioene die in 2002 haar handschoen­en aan de haak hing. “Het wil zeggen dat het vrouwenbok­sen een beetje au sérieux wordt genomen.”

Een neveneffec­t: zoveel boksbonden, evenveel wereldkamp­ioenen en wereldkamp­ioenes, een kat vindt haar jongen niet terug in dat kluwen. Laat staan om uit te maken wie nu de échte bokskoning­in – versta: dé wereldkamp­ioene, de enige echte beste van de wereld is. Toch is er enige hiërarchie. Een viertal boksbonden bij de vrouwen behoort tot de grotere bonden. De WBC-bond, waarin Persoon veelvoudig wereldkamp­ioene is, wordt bestempeld als de meest prestigieu­ze. Persoon was bovendien nummer één van de wereld over alle gewichtsca­tegorieën heen.

“Je kunt niet naast Delfine kijken als dé wereldkamp­ioene”, zegt Van Driessche. “De WBC is zowel bij de mannen als de vrouwen de hoogstaang­eschreven boksbond ter wereld, punt. Ze heeft bovendien, zoals in het boksen vaak gebeurt, nooit geslalomd, dus nooit de beste tegenstand­ers ontweken of tegen neptegenst­anders gebokst. Dat kun je evenmin van de andere twee zeggen. Ook Oshin is een heel goede boksster. Ze verloor bijvoorbee­ld bijzonder nipt tegen voormalig olympisch kampioene Katie Taylor. En Taylor wil tegen Delfine boksen. Als die kamp er komt, heb je een vergelijki­ngspunt. En Femke won afgelopen weekend tegen een Duitse die verloren heeft tegen een tweevoudig­e olympisch kampioene. Bovendien won zij op punten in Duitsland (in het boksen wordt de thuisbokss­ter altijd bevoordeel­d als het op punten aankomt, red.), dat is het moeilijkst­e land ter wereld om te gaan winnen. Niemand van de drie is een onwaardige kampioene, zoals anderen dat soms wel zijn.”

Jef Van Driessche, bokskenner

“Ze hebben nooit de beste tegenstand­sters ontweken of tegen neptegenst­anders gebokst.”

Als profs

“België is geen groot boksland, zeker tegenover boksnaties als de Verenigde Staten, Zuid-Amerikaans­e landen of Engeland”, zegt Somers nog. “Dat wij Belgen daar met drie onze voet kunnen tussen zetten, is sowieso knap. Vergeet ook niet: slechts de happy few kunnen leven van vrouwenbok­sen. Ze moeten dus leven en trainen als een profboksst­er, terwijl ze in de strikte zin geen profboksst­er zijn en daarnaast ook nog moeten werken. Dus is het dubbel straf.”

 ?? FOTO'S DRIES VERHELST, ERIC BIESEMANS, EBM ??
FOTO'S DRIES VERHELST, ERIC BIESEMANS, EBM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium