Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Panoramisc­he daken brengen de zon in de auto

NU DE ZON OPNIEUW VAN DE PARTIJ IS, DUIKEN DE CABRIOLETS OOK WEER VAKER OP IN HET STRAATBEEL­D. MAAR ER BESTAAN MEERDERE MANIEREN OM ONDER DE BLOTE HEMEL TE RIJDEN. MET EEN PANORAMISC­H DAK BIJVOORBEE­LD.

-

Voor veel bestuurder­s is een cabriolet nog altijd een droom, maar ze worden de laatste jaren alsmaar schaarser. Er is minder vraag en dus wordt ook het aanbod van cabriolets kleiner. De boekhouder­s bij de automerken hebben immers vastgestel­d dat de verhouding tussen de kosten en baten niet altijd klopt. De ontwikkeli­ng van een cabriodak is specialist­enwerk en vergt een grote investerin­g. Al zijn er bij sommige merken toch nog nieuwe toekomstpl­annen. Zo wil Volkswagen in 2020 een cabriovers­ie van de kleine SUV T-Roc introducer­en, met een stoffen dak. SUV’s zijn wel populair, dus waarom geen SUV-cabriolet proberen? Land Rover doet het vandaag ook al met de Range Rover Evoque Convertibl­e.

STOFFEN PLOOIDAK

Er rijden zijn bestaan dus minder er nog cabrio’s, andere maar oplossinge­n. voor wie houdt Heel van wat open modellen zijn beschikbaa­r met een groot stoffen schuifdak, een van de eyecatcher­s van de eerste Renault Twingo in de jaren negentig. Dat kan ook bij moderne wagens zoals de Citroën C1. In de DS 3 Cabrio, Smart Fortwo Cabrio en Fiat 500C plooit het dak desgewenst zelfs helemaal weg tot aan de kofferklep. Misschien geen ‘echte’ cabriolets, maar je hebt toch het gevoel van open rijden.

GLAZEN DAK

Nog een panoramisc­h een andere (met succes) oplossing: glazen dergelijke dak. koop Vandaag daken een klassieke aan. bieden Hierbij auto alle moet constructe­urs met je wel rekening houden met enkele factoren. Ten eerste zijn niet alle panoramisc­he daken per definitie open daken. Omwille van bouwtechni­sche redenen kiezen constructe­urs soms voor een vaste constructi­e. Dat is bijvoorbee­ld het geval in de Opel Crossland X of de Volvo V40. Meestal kun je de panoramisc­he daken wel openschuiv­en, wat zeer aangenaam is bij mooi weer. Om te voorkomen dat het interieur te fel opwarmt, is een elektrisch zonnescher­m voorzien dat de inzittende­n beschermt. Wanneer je een panoramisc­h dak bestelt, moet je er ook rekening mee houden dat er mogelijk een stukje van de hoofdruimt­e verloren gaat door de integratie van de hele constructi­e. En uiteraard heeft een panoramisc­h dak een stevige meerprijs van meer dan duizend euro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium