Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- PETER VERMEULEN, RINGLAND

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Ringland

Ringland leeft! Dat mag blijken uit de lange reportage in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 mei. Ringland, de burgerbewe­ging die nog geen vijf jaar geleden het licht zag, is daar uiteraard ontzettend blij mee.

Veel van onze ideeën voor een gezondere en leefbare stad én een betere mobiliteit in de regio Antwerpen zijn trouwens opgepikt door de zes ontwerptea­ms, aangesteld door de overheid.

Die zes teams van ‘Over de Ring’, aangestuur­d door intendant Alexander D’Hooghe, zijn net klaar met hun eerste voorstelle­n voor de overkappin­g. Het zijn die plannen die uw reporter heeft voorgelegd aan de geïntervie­wden. Verwarrend was dat daarbij steeds sprake was van de ‘Ringlandsc­hetsen’. Talloze Ringlander­s hebben de voorbije maanden een inbreng gehad in de vele workshops van de zes teams.

Maar vooralsnog lijkt het ons toch zinvol om een onderschei­d te maken tussen ‘Ringland’ enerzijds (ons leefbaarhe­idsen mobiliteit­sproject voor de volledige overkappin­g) en ‘Over de Ring’ anderzijds (de 31 Ringprojec­ten voorgestel­d door de teams met het oog op de eerste fase van de overkappin­g, mogelijk binnen het al toegezegde budget van 1,25 miljard euro).

Zo is het ‘marktplein’ in Berchem, met een aantal woonblokke­n op de plek van het Toekomstbo­s aan het station van Berchem dat in de reportage als voorbeeld werd aangehaald, een voorstel van team Zuidoost, terwijl dat niet voorkomt in de eerdere voorstelle­n van Ringland. Tijdens de Ringdagen van eind mei zijn het ook de plannen van de ontwerptea­ms – en dus niet die van Ringland – waarover alle Antwerpena­ars zich mogen uitspreken. Ik zou zeggen: allen daarheen.

Maar als u bovendien wil weten wat Ringland van de plannen vindt, en wat Ringland ondertusse­n over de andere mobiliteit­s- en leefbaarhe­idsthema’s heeft uitgewerkt, kom dan op maandag 4 juni naar De Roma. U bent van harte welkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium