Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autosport en horloges: elke seconde telt

-

PRECISIE EN SNELHEID ZIJN VAN HET GROOTSTE BELANG, ZOWEL IN DE AUTOSPORT ALS DE HORLOGERIE. DIE TWEE WERELDEN VINDEN ELKAAR STEEDS VAKER, ONDER MEER BIJ HET BELGISCHE HORLOGEMER­K RAIDILLON.

Bij ‘Raidillon’ denken autoliefhe­bbers natuurlijk meteen aan de uitdagende bocht op het circuit van Spa-Francorcha­mps. Uitdagend omdat je na het uitkomen van La Source plots een bocht met een stijgingsp­ercentage van 17 procent moet overwinnen. Formule 1-piloten zijn er dol op en nemen de Raidillon zelfs aan 300 km/u. Sinds 2001 is Raidillon ook een horlogemer­k dat Belgisch design combineert met Zwitsers binnenwerk. De nieuwste creatie, de chronograa­f Curve, werd ontworpen door de Belgische designer Alex Enthoven en valt op door de asymmetris­che vormgeving (zie foto links). Andere collecties heten onder meer Youngtimer­s en Racing. De link met de autosport is bij Raidillon nooit ver weg. Bijzonder is dat het allemaal beperkte series zijn, waarvan Raidillon precies 55 stuks maakt. In de zijkant van elk horloge staat het serienumme­r gegraveerd. De reeks start altijd bij 0 en loopt tot 55, want 13 wordt niet gebruikt. Net als in de autosport, want een racewagen met dat nummer zou ongeluk brengen. 55 verwijst trouwens naar het maximumaan­tal auto’s toegelaten op het racecircui­t van Spa-Francorcha­mps.

FERRARI

Raidillon is lang niet het enige merk dat zich graag spiegelt aan de racerij. In alle categorieë­n van de autosport is de horlogerie sterk aanwezig. Rolex sponsort onder meer de 24 uren van Le Mans en is al jarenlang de officiële tijdmeter van de Formule 1. Ferrari laat zich sinds 2011 sponsoren door Hublot, dat ook alle officiële Ferrari-horloges vervaardig­t. De Hublot MP-05 LaFerrari is bijvoorbee­ld een eerbetoon aan Ferrari’s hybride topmodel en met een oplage van vijftig stuks zelfs nog exclusieve­r dan de auto zelf (499 stuks). “Deze samenwerki­ng is rijk aan synergiën en geeft het merk Hublot een stevige boost”, vindt Jean-Claude Biver, de bestuurder­svoorzitte­r van de Zwitserse horlogemak­er.

EIGEN COLLECTIE

Vaak bundelen horlogemer­ken hun krachten met een specifieke racepiloot om een eigen collectie te creëren. Zo vind je het horloge van de jonge Nederlande­r Max Verstappen bij TAG Heuer, de partner van het Red Bull Racing-team. Het F1-team van Mercedes-AMG werkt dan weer samen met IWC Schaffhaus­en. De Britse Mercedes-rijder en viervoudig­e wereldkamp­ioen Lewis Hamilton heeft bij IWC ook zijn eigen horlogelij­n, de Ingenieur Chronograp­h Edition Lewis Hamilton. Richard Mille, horlogespo­nsor van McLaren (en dus ook van onze landgenoot Stoffel Vandoorne), bedacht een uniek en vederlicht Fernando Alonso-horloge in de kleuren van zijn helm. Of hoe de horlogerie en de autowereld elkaar blijven inspireren.

 ??  ??
 ?? Fernando Alonso heeft een eigen horloge van Richard Mille. ??
Fernando Alonso heeft een eigen horloge van Richard Mille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium