Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom de diesel nog een toekomst heeft

DIESELWAGE­NS WORDEN TEGENWOORD­IG MET ALLE ZONDEN VAN ISRAËL BELADEN. ZE STOTEN TE VEEL FIJNSTOF EN STIKSTOFOX­IDEN UIT, KLINKT HET VERWIJT. TOCH IS DE REALITEIT VEEL GENUANCEER­DER DAN DE PERCEPTIE. “DE HUIDIGE DIESELS ZIJN GEWOON GOED.”

-

M ark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de Thomas More hogeschool en een referentie in zijn vakgebied, spreekt over hysterie rond de diesel en pleit voor een wetenschap­pelijke benadering. “Je moet je baseren op cijfers. Ik was de eerste om de kat de bel aan te binden in het dieselscha­ndaal (onder meer via een VRT-reportage en wetenschap­pelijke stukken voor Global Justice Network, n.v.d.r.). Maar ik ben ook de eerste om de cijfers van de Euro 6-diesels te bekijken en te zeggen: dit is een probleem van het verleden. Het probleem ligt niet in de toekomst. De huidige generatie diesels is gewoon goed. Ontken nu toch het licht van de zon niet. De diesel verbannen? Dat noem ik automotive racisme.”

“ER GEBEURT NIETS”

Wel een groot probleem zijn volgens hem de dieselwage­ns zonder roetfilter. “Er rijden hier in België minimaal 50.000 auto’s rond zonder roetfilter. Dat is crimineel. Die stoten 100 tot 150 keer meer deeltjes uit dan wagens met een roetfilter. Die 50.000 stoten dus evenveel uit als 5 tot 7,5 miljoen auto’s met filter, maar zo veel rijden er zelfs niet in ons land.” Sommige bestuurder­s verwijdere­n de roetfilter en verhogen het motorvermo­gen. “Je vindt zonder problemen bedrijven die roetfilter­s verwijdere­n. Zoek maar eens op Google. De keuring zou dat nochtans kunnen weten door de software uit te lezen.” Pecqueur roept de overheid op om actie te ondernemen. “Als luchtkwali­teit belangrijk is, dan is dit prioriteit nummer één. Haal auto’s zonder roetfilter van de weg. Nu. Maar ik zie niets gebeuren.” Volgens Pecqueur kunnen bovendien bestaande Euro 4en Euro 5-diesels verbeterd worden. “Ze moeten dan wel 20 procent vermogen inleveren en het vraagt een investerin­g van 1.000 euro per auto.”

TECHNOLOGI­SCHE DOORBRAAK

De probleem toeleveran­ciers uitstoot meer van stikstofox­iden vormen. van dieseltech­nologie, Bosch, zou één in de van toekomst de heeft belangrijk­ste namelijk geen een oplossing aangekondi­gd. Een betere recirculat­ie van uitlaatgas­sen en regeling van de ideale uitlaatgas­temperatuu­r moet de stikstofox­iden drastisch terugdring­en tot 13 mg/km. Ter vergelijki­ng: de norm bedraagt vandaag 168 mg/km en in 2020 nog 120 mg/km. Een spectacula­ire vooruitgan­g dus. Momenteel is het Duitse bedrijf volop in gesprek met verschille­nde autobouwer­s om de technologi­e op grote schaal te gebruiken. De nieuwe dieseltech­nologie is klaar en kan toegepast worden zonder noemenswaa­rdige impact op de prijs van de auto, belooft Bosch. “Er is een toekomst voor de diesel”, zegt Volkmar Denner, CEO van Bosch. “Vandaag willen we voor eens en voor altijd het debat over het einde van de diesel stoppen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium