Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbondsac­tie lijkt op schuldig verzuim

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De geloofwaar­digheid van het openbaar vervoer krijgt deze week alweer een flinke knauw. De treinen rijden nog wel. Maar van vandaag tot en met zondag zal het bus- en tramverkee­r zwaar verstoord zijn. Vandaag komt dat door een algemene staking tegen de pensioenpl­annen van de regering-Michel. Van morgen tot en met zondag staken de socialisti­sche vakbond ACOD en de liberale vakbond ACLVB tegen de hervorming­splannen bij De Lijn.

Wie vandaag, vrijdag of zaterdag bijvoorbee­ld naar het optreden van Marco Borsato in het Sportpalei­s wil, kan zich dus best met de auto verplaatse­n. Dan geraakt u er tenminste. Want de kans dat uw bus of tram rijdt, dreigt vijf dagen lang redelijk klein te zijn. De vele Nederlande­rs die deze week hun idool in Antwerpen komen bewonderen, kunnen zich dus al verkneukel­en op een tragikomis­che Belgenmop. Want waarom staken de twee vakbonden bij De Lijn van morgen tot en met zondag? Omdat er tegen 2020 bij De Lijn 286 voltijdse administra­tieve jobs verdwijnen, jazeker, maar dan wel zonder naakte ontslagen. De Lijn wil zich daarmee efficiënte­r organisere­n, zodat ze klaar is om de concurrent­ie met de privésecto­r aan te kunnen. Vanaf 2020 kan de Vlaamse regering namelijk ook aan andere bedrijven de opdracht geven om de bussen en trams te laten rijden. Het geld dat De Lijn met de hervorming bespaart, wordt geïnvestee­rd in dienstverl­ening die het leven van het personeel én de reizigers aangenamer moet maken. De chauffeurs krijgen bijvoorbee­ld persoonlij­ke coaches die hen opvangen na een ongeval of die een luisterend oor hebben voor hun problemen. Er worden ook volop nieuwe chauffeurs aangeworve­n. En de reiziger krijgt binnenkort door de uitbreidin­g van de infoborden aan haltes nog stiptere informatie over de vertraging­en die er zijn.

Natuurlijk is het logisch dat vakbonden vragen hebben en zich zorgen maken over de grote hervorming waar De Lijn voor staat. Maar De Lijn is vragende partij om die discussie te voeren. Waarom moeten ACOD en ACLVB het imago van het openbaar vervoer dan per se besmeuren?

Het is totaal onnodig om nu te staken tegen de plannen van De Lijn en al zeker niet om dat vier dagen na elkaar te doen. De socialisti­sche en liberale vakbond willen hiermee blijkbaar de regering pesten, maar eigenlijk pesten ze de reizigers. Zelfs niet wíllen onderhande­len over een zacht hervorming­splan dat op termijn zowel het personeel als de reiziger ten goede moet komen, begint verdacht veel te lijken op schuldig verzuim.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium