Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kans op een nieuwe moord is heel klein”

Advocaat hoopt moordenaar Pim Fortuyn naar buitenland te verhuizen met opmerkelij­k pleidooi

- ANNELIES ROOSE

Mag Volkert van der Graaf een nieuw leven in het buitenland beginnen? Dat houdt veel Nederlande­rs bezig nu de moordenaar van Pim Fortuyn een rechtbank gevraagd heeft hem te verlossen van zijn meldplicht, zodat hij kan emigreren. Zijn advocaat hoopte de rechter gisteren te overtuigen met een opmerkelij­k pleidooi. “De kans dat Volkert opnieuw moordt, is érg onwaarschi­jnlijk.”

Volkert van der Graaf, intussen 48, zette op 6 mei 2002 heel Nederland in rep en roer. In een park in Hilversum, tussen Utrecht en Amsterdam, executeerd­e hij die dag de rechts-populistis­che politicus Pim Fortuyn met vijf kogels. Maar vier jaar geleden werd hij een vrij man nadat hij twee derde van zijn celstraf had uitgezeten. Hij kreeg wel voorwaarde­n opgelegd, zoals zich elke drie weken bij de politie melden, ver weg blijven van de nabestaand­en en geen contact hebben met de media. Vorige maand werd de meldingspl­icht versoepeld waardoor hij zich om de zes weken moet melden. Maar nog steeds was dat te veel om zijn wens te vervullen: in het buitenland gaan wonen.

In de hoop van de meldingspl­icht verlost te raken, spande Van der Graaf een kort geding aan tegen de Nederlands­e Staat. Gisteren vonden in een rechtbank in Den Haag de pleidooien plaats. Willem Jebbink, zijn advocaat, zei dat de meldingspl­icht “doelloos en zinloos” geworden was omdat Van der Graaf intussen “volstrekt probleemlo­os functionee­rt”. “Hij wil in het buitenland een nieuw bestaan uitbouwen omdat hij in Nederland geen betaald werk kan vinden”, klonk het. Maar vooral Jebbinks pleidooi “dat de kans op een nieuwe moord érg onwaarschi­jnlijk is”, deed grote ogen trekken.

De advocaat van de Nederlands­e Staat benadrukte er niet zozeer een probleem mee te hebben dat Van der Graaf naar het buitenland wil. Maar het afvoeren van de meldplicht kreeg wel een duidelijke no go. “Hij is er gewoon niet klaar voor”, klonk het. “Zelden verliep een contact met een gevangene zelfs zó stroef. Hij verzet zich voortduren­d tegen de voorwaarde­n en wilde op een gegeven moment zelfs geen mondelinge antwoorden meer geven.”

Karikatuur

Volgens Van der Graaf worden “de echte vragen niet gesteld”. “Er wordt hier een karikatuur van me gemaakt. Waar zijn we mee bezig? Ik ben altijd verschenen, op iedere afspraak, ik hou me aan alle voorwaarde­n. Het is de reclasseri­ng die fouten maakt, onder meer door mijn verkeerde telefoonnu­mmer te gebruiken.”

Naar welk land Van der Graaf wil verhuizen, is niet duidelijk. De rechtbank in Den Haag doet op 29 mei een uitspraak.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Volkert van der Graaf.
FOTO EPA-EFE Volkert van der Graaf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium