Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Organiseer één autoloze zondag per maand”

Yasmine Kherbache trekt lijst sp.a in district Antwerpen

- (svw)

Als het van sp.a en districtsl­ijsttrekke­r Yasmine Kherbache afhangt, worden speelplaat­sen van scholen ingezet als stilteplek­ken voor de buurt en wordt er maandelijk­s een autoloze zondag georganise­erd.

De algemene vergaderin­g van de sp.a-afdeling district Antwerpen keurde gisterenav­ond de lijst goed voor de districtsr­aadsverkie­zingen van 14 oktober. Vlaams Parlements­en gemeentera­adslid Yasmine Kherbache trekt de lijst. Zij is ook lijstduwer voor de gemeentera­ad.

Op twee staat de relatief onbekende Sascha Luyckx. Hij is politiek wetenschap­per en leerkracht van opleiding. Gemeentera­adslid Fauzaya Talhaoui staat op drie, met op vier Stef Vonk en op vijf Ariane Giraneza Birekeraho. Lijstduwer is parlements- en gemeentera­adslid Maya Detiège.

“Dat ik de lijst trek, is een vertaling van mijn engagement in de wijken”, zegt Kherbache. “Toen ik de vraag kreeg om de lijst te trekken, heb ik onmiddelli­jk toege- zegd. Het is complement­air aan mijn werk in het Vlaams Parlement. Als lijsttrekk­er ben ik ook kandidaat-districtsb­urgemeeste­r.”

De socialiste­n in het district Antwerpen willen dat de bewoners ook tot rust kunnen komen in hun eigen stad. Cijfers tonen aan dat een vijfde van de bewoners kampt met psychische problemen. Dat is veel meer dan in de andere districten. “Een bruisende stad is goed, maar de balans tussen bruisen en rust is wat zoek”, vindt Kherbache.

“Het Munthof in Sint-Andries is een mooi voorbeeld van zo’n rustpunt. Er zijn in het district ook andere braakligge­nde gronden waar we stilteplek­ken van kunnen maken. We blijven pleiten voor een park op Spoor Oost in plaats van de huidige parking.”

Elke wijk moet volgens sp.a een stilteplek krijgen. Volgens Luyckx zijn speelplaat­sen van scholen een voorbeeld om dat te realiseren. “Speelplaat­sen zouden na de schooluren moeten worden opengestel­d voor de buurt”, vindt Luyckx. “Het district kan daarin bemiddelen tussen de buurt en de school.”

Sp.a pleit voor één autoloze zondag per maand. In eerste instantie in de kernstad. “Antwerpen moet het vriendelij­kste district worden”, zegt Kherbache. “Rond verkeersve­iligheid willen we dus voor meer voetganger­s- en fietsvrien­delijkheid gaan.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kherbache en Luyckx, één en twee op de sp.a-lijst district Antwerpen, willen meer stilteplek­ken, zoals het Munthof.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kherbache en Luyckx, één en twee op de sp.a-lijst district Antwerpen, willen meer stilteplek­ken, zoals het Munthof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium