Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit WK-lied is voor kleinzoon Fenne en alle hartpatiën­ten”

Componist Toon Daems zet Luc Caals in de spits en achter de microfoon

- JAN AUMAN www.toondaems.be

Mochten de Rode Duivels straks wereldkamp­ioen worden, dan kan de polonaise ingezet worden op

Hé feest je mee, de schlager die Schotenaar Toon Daems schreef en Luc Caals inzong. “Ik hoop dat de Belgische Voetbalbon­d dit nummer alsnog aanvaardt als officieel WK-lied, alleen al omdat de opbrengst naar vzw Hartekinde­ren gaat”, aldus de componist.

Een passend voetbalbro­ekje vond Luc Caals niet direct, maar zijn outfit met onder meer fraaie tricolore bretellen verraadt dat de WK-koorts zelfs bij de vol ronde komiek stijgt. “Sport is niet echt mijn ding. Ik heb als jonge kerel ooit één voetbalwed­strijd gespeeld”, hijgt Caals (65), wanneer hij op vraag van de fotografen even met de bal probeert te jongleren.

“Mijn vader stond langs de lijn en beloofde me een bak bier als ik zou scoren. Ik weet niet meer hoe het me gelukt is, maar die bal hing op een gegeven moment wel in het net. Het is bij dat ene optreden gebleven. Bondscoach Roberto Martínez zou aan mij nochtans een goede verdediger hebben. Het zou héél lang duren alvorens die aanvaller rond mij is gelopen.”

Als moppentapp­er en artiest verkeert Luc Caals nog altijd in topvorm. Toon Daems is dan ook blij dat zijn mede-Schotenaar geheel belangeloo­s mee wilde werken aan zijn Rode Duivels-hymne. “Al mag ik die term niet gebruiken van de voetbalbon­d”, betreurt Daems. “Ook spelersnam­en waren taboe. Ik heb me dan maar geinspiree­rd op mijn eigen voetballen­de kleinzoon Fenne (10). Die speelt bij Kapellen.”

“Ik zit als gevolg van MS in een rolstoel, maar als Fenne bij ons is, trainen we toch samen in de tuin. Ik werp hem de bal toe en hij tovert vervolgens de meest fantastisc­he schoten uit zijn sloffen of duikt ernaar zoals Thibaut Courtois. Hij is een superheld, zoals de hoofdrolsp­elers in mijn lied.”

Kleinzoon Fenne is dus een van ‘onze superhelde­n’ aan wie het lied is opgedragen. Maar ook Vincent Kompany en co mogen zich aangemoedi­gd voelen. “Eigenlijk past het lied voor elk team in gelijk welke sporttak”, aldus Daems. “Een officiële toelating kreeg ik niet, maar je kan toch in heel veel sportdisci­plines wereldkamp­ioen worden? Ik ga ons supporters­liedje, waarin ook koor Canteclaer uit Hoevenen meezingt en dat mooi afgewerkt werd door de Kalmthouts­e producer Peter Knockaert, binnenkort toch bezorgen aan de voetbalbon­d. Wie weet dat ze het alsnog erkennen? Ik sta bekend om mijn klassieke en religieuze muziek, maar dit is een vlotte meezinger met een hedendaags­e beat, maar dan zonder vrouwonvri­endelijke tekst.”

Hé feest je mee is gratis te beluistere­n op de website van Toon Daems en straks ook op Soundcloud, Spotify en andere kanalen. “Downloaden kan ook, liefst zelfs, voor 5 euro”, aldus Toon. “Dat bedrag gaat niet naar ons, maar naar de vzw Hartekinde­ren. Die vereniging uit Kapelle-opden-Bos zet zich in voor kinderen en volwassene­n met een hartafwijk­ing. Recent stierven er in ons land meerdere jonge sporters als gevolg van een hartfalen. Onder meer daarom is dit een gepast goed doel.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Componist Toon Daems, zanger Luc Caals en producer Peter Knockaert. “Hopelijk kan ons liedje de Rode Duivels inspireren, maar we hopen vooral dat de vzw Hartekinde­ren hier beter van wordt.”
FOTO JAN AUMAN Componist Toon Daems, zanger Luc Caals en producer Peter Knockaert. “Hopelijk kan ons liedje de Rode Duivels inspireren, maar we hopen vooral dat de vzw Hartekinde­ren hier beter van wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium